Carrefour România, încetați să mai considerați clienții hoți

Carrefour România, încetați să mai considerați clienții hoți

Carrefour România consideră în continuare că toți clienții lor sunt hoți și că le fură produsele. M-au considerat pe mine hoț. Eu care nu pot să fur, nici dacă aș vrea, că întâi îmi interzice religia asta, apoi legile statului.

Dar Carrefour România consideră că oamenii care intră în magazin au un singur scop: să fure chestii de acolo și să găsească o modalitate ca să plece fără să plătească.

La Brașov, paznicii Carrefour România au bătut măr o clientă, fără motiv

Nu mai departe de luna decembrie, a fost ultimul eveniment când paza de la Carrefour a bătut o clientă pentru că … a cumpărat ceva din magazin. Cazul ar fi putut fi mediatizat în presă, dar a fost repede stins de departamentul de PR de la Carrefour. Cum se sting astfel de lucruri?

Se dă un comunicat de presă, apoi se amenință presa cu tăierea bugetelor de publicitate, dacă se scrie de rău de Carrefour. Apoi au făcut campania ”Act for Good” ca să arate ei cât de buni sunt și gata campania de PR.

Pe Facebook a venit cineva și și-a cerut scuze și a spus că așa ceva nu este în stilul lor de lucru. Nu zău. Fix pentru asta m-am dus azi 1 kilometru până la Carrefour ca să-mi cumpăr 1 baterie. O baterie, una singură. Atât aveam nevoie, atât am vrut să cumpăr.

Aplicația Carrefour, cea mai șmecheră din parcare

Sunt câteva aplicații pentru magazinele din România. Voiam să scriu de ele, pentru că nu le-a analizat nimeni, dar încă nu am avut dorința să fac asta. De departe cea mai bună aplicație este a lui Carrefour. Aici ai opțiunea de self scan. Un fel de Amazon în România. Te duci în magazin, scoți telefonul, scanezi codul de bare al produsului, la raft, unde vrei tu, iar apoi plătești.
Nu mai trebuie să pui produsele pe bandă la casă, nu mai trebuie să faci nimic. Te duci pur și simplu la casă, arați aplicația, plătești și pleci. Este evoluția absolută a ceea ce înseamnă cumpărături din magazin. Ceva mai bun decât asta, este ce face Amazon. În magazinele Amazon, te duci, iei produsele de pe raft, ca și cum le-ai lua din cămară și pleci acasă. Nu mai trebuie să scanezi nimic, totul e automat.

În aplicația Carrefour, mai ai pasul de plată. Te duci la automatele de plată sau la casele de linie, arăți codul de plată, plătești și ai plecat.

Dacă vrei să folosești tehnologia la Carrefour, ești hoț, nu om civilizat

De când am plecat de acasă, mi-am făcut planuri, ce fel de scandal fac. Ce fel de răspunsuri o să le dau paznicului când o să mă agreseze că de ce cumpăr 1 baterie. Că de ce plătesc cu cardul. Că de ce … Și am uitat toată poezia.

Ajung în Carrefour, mă plimb prin magazin, îmi iau baterie, o scanez în aplicație, o bag în buzunar.
Mă uit la produse, nu am nevoie de nimic altceva. Mă uit la raionul de carne, săracul om de la vitrină era singur acolo nu-l băga nimeni în seamă. Mai că se ruga de oameni să cumpere ceva de la el. Îmi place niște ceafă de porc, îmi zic că vin în weekend să iau. Mă uit la ouă, cu 2 lei mai scumpe ca în Auchan. Bravo, Act for Good sau cum se cheamă campania.

carrefour România

Mă duc la casele self scan.

Din două locuri unde funcționează casele self scan, funcționează doar unul: 4 case. Pentru că, nu-i așa, Carrefour e plin de hoți care vor să fure și nu sunt suficienți agenți de pază ca să prindă hoții și să-i bată. E coadă la casele mele. Aplicația îmi zice că pot să o folosesc la casele self scan sau la casele de linie. Văd că se eliberează la self scan și rog un cuplu care este în fața mea să mă lase să trec în fața lor, că nu am nimic de scanat (ei aveau un cărucior) și că va trece foarte repede.

Mă duc, scanez aplicația … apare paznicul.

  • Îmi arătați și mie bateria?
  • Nu!

Serios, tot ce mă gândisem rău ca se va întâmpla, s-a întâmplat. Exact cum îmi făcusem scenariul în minte, pe drum. Fix, cuvânt cu cuvânt. Te duci să plătești ceva, nu te crede paznicul că vrei să plătești și … instant ești hoț. Urât îmbrăcat nu eram. Nespălat sau nebărbierit, din fericire am avut apă caldă, deci nici așa nu eram. Mai mult, cum m-am dus în mall, mi-am făcut și părul, pentru că nu te duci în mall dacă nu ai părul făcut și nu ai cele mai bune haine pe tine. Pantofii erau prăfuiți, că mie nu-mi pasă de ei și ok.

  • De ce să vă arăt bateria?
  • Hai să vadă camerele.
  • Unde sunt camerele, să fac cu mâna.

Paznicul venise, se uitase în monitorul meu ce am cumpărat. O baterie de 2.99 lei. O plătesc cu cardul și pentru asta folosesc un smartphone din 2020 pentru a face această plată. Exact, pentru asta eu sunt hoț.

Ce am scos din buzunar

Pentru că într-un buzunar de geacă ai tot soiul de prostii, am scos de acolo șervețele, un pachet de Orbit pe jumătate mâncat, uitat pe acolo de anul trecut și bateria.

  • Și guma?
  • E acolo de 2 săptămâni, de un an, naiba știe de când e acolo.

Paznicul s-a pus în fața mea să nu mă lase sa ies

În timp ce paznicul îmi zicea să fac asta, eu deja plăteam. Pentru că este extrem de simplă plata folosind aplicația. Trebuie să scanezi codul de plată, să selectezi câte pungi ai folosit, să apeși plată și să apropii telefonul de POS.

Mi-am dat seama că s-a eliberat chitanța. Am luat-o. Chitanța conține pe ea codul de bare ca să ți se deschidă bariera de la ieșire. Am plecat spre barieră, am scanat și am plecat.

Rata de furt din magazinele de retail

Nimeni din cei care au magazine de retail, niciunul din aceste magazine nu recunoaște oficial nivelul de furt. El este totuși destul de ridicat, în ciuda măsurilor de siguranță pe care le pun magazinele. Se fură orice. Sau se folosește orice. De asta în orice magazin, nu prea găsești o sticlă de parfum întreagă. Că o folosesc oamenii. Se duc în magazin și se dau cu parfum acolo. De asta se fură becuri, baterii, orice. Orice nu are acele tag-uri NFC sau acele cutiuțe, se poate fura.

La un moment dat știam că este acceptabil pentru un magazin de retail ca rata de furt să fie de 20%. Mie mi se pare extrem de mult. Dar probabil asta se reflectă și în prețuri. Altfel nu-mi explic de ce o rezervă de puf de la Airwick este 12 lei pe eMAG și 18 lei în Carrefour. Dar aici este si Act for Good. E good.

Carrefour România nu a implementat nimic din ce a promis

Unul din minunatele lucruri pe care le face departamentul de PR este că minte. De asta a mințit și Carrefour când a spus că va avea discuții cu firma de pază și cu angajații lor ca lucrurile să fie mai bine. Au avut discuții, probabil și-a amenințat și angajații așa cum a amenințat și presa să nu le știrbească imaginea. Și au făcut campania Act for Good. Se pune. Bineînțeles că se pune.

Au promis că vor avea grijă ca agenții de pază să vorbească frumos cu oamenii. De asta paznicul ăla a venit la mine – nici nu mi-am dat seama dacă avea mască sau nu – fără să zică Bună seara, fără să zică pot să vă deranjez. Ci direct: Bă hoțule, ce furi tu aicea?

Se pune Carrefour, se pune

În campania Act for Good, principalul tagline este că se pune. Iar asta chiar se pune. Nu că mi-a stricat seara. Nu că m-a umplut de nervi, deși putea să nu o facă. Puteam să laud iar aplicația aia. E cea mai mișto aplicație. Dar ai grijă, că dacă o folosești, ești hoț și vrei să furi de la Carrefour.

Cred că am o nouă pasiune. Să fac 1 kilometru până la Carrefour. Să folosesc aplicația, să scanez la raft, să mă duc la casă și să plătesc cu cardul și apoi să mă ia paza că sunt hoț. Mai încerc de 2 – 3 ori treaba asta, poate reușesc să dau un cap în gură sau să primesc un pumn în burtă. Sau poate îi învățăm pe oamenii de la Carrefour România – fie că sunt o firmă externă – să fie prietenoși cu cei care folosesc o aplicație civilizată. Aplicație care ar trebui să fie mai prietenoasă, mai simplă, mai bună.

Se pune Carrefour, se pune

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

One thought on “Carrefour România, încetați să mai considerați clienții hoți

  1. Dar stiu ca ai avea o rabdare de fier sa se tot duci la carrefour sa ii educi in ceea ce priveste aplicatia lor. Eu nu am nici atat rabdare si nici Carefour asa aproape. Dar la noi astea cu plicatiile nu prea vor functiona, ca trebuie sa vad ei, exact cum ti s-a intamplat:arata-mi ce ati luat

Leave a Reply

%d bloggers like this: