Adevăruri despre trecut. Documentarul care îți explică de fapt de ce e țara în situația asta

Adevăruri despre trecut. Documentarul care îți explică de fapt de ce e țara în situația asta

Spunea cineva, când nu înțelegi ce se întâmplă în prezent, uită-te în trecut ca să te inspiri din istorie. Dar noi n-avem istorie. Istoria României s-a intrerupt undeva în perioada interbelică, sau imediat după al doilea război. Atunci a început perioada neagră, care pe vremea mea nu exista în cărțile de istorie. Serios. Nici acum nu cred că există. Ce să pui acolo, că nu aveai voie să pui nimic. Să pui de bine, să pui de rău? Cum vorbești despre comuniști?

TVR emite de prin anii ’50. De pe atunci se filmează știri, documentare, mii și mii de subiecte cred. Și nu numai realizările partidului. Iar toate aceste subiecte erau pe suportul tehnologiei televiziunii de atunci, casete, benzi, film. Iar acum, TVR își digitalizează arhiva. În cele mai multe cazuri, asta înseamnă sa iei o casetă, să o bagi în video și să o înregistrezi în sistemul digital al televiziunii. Asta se face în timp real. Iar cineva poate să se uite la materialele alea. Și de acolo apare istoria, pe care o descoperi în materialele pe care le-ai difuzat la televizor și pe care acum le mai vezi odata.

Departamentul arhiva de la TVR, cred, a început să găsească mega subiecte în timp ce se digializează arhiva. Subiectele astea sunt radiografia timpului lor, sunt acele pagini de istorie care lipsesc din cărțile noastre. Și sunt de fapt explicația pentru situația în care suntem noi acum.
Și asta dintr-un motiv simplu. În acele imagini sunt parinții bolșevicilor de la putere de acum. Dacă te gândești de ce gândesc ăștia de la putere astfel, de ce fură și de ce acționează așa, nu trebuie decât să te uiți la acest documentar de la TVR și șă îți dai seama că așa au fost trecuți.

Și dacă acum avem la putere oameni de 50 de ani, 2018 – 50 = 1970. Exact atunci când se filmau aceste documentare, exact atunci când comunismul era în floare. Și ăștia mici nu au scăpat. Să urmărim de exemplu materialul ăsta.


Sau materialul ăsta.


Chiar ăsta.

Iar pe toate celelalte vă invit să le urmăriți pe Youtube. Poate TVR va avea timp liber să ne facă și un playlist cu toate materialele acestea și o eventuală ordine.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply