Am devenit membru Salt Bank, Revolutul românesc făcut de Banca Transilvania

Am devenit membru Salt Bank, Revolutul românesc făcut de Banca Transilvania

Am pescuit acum vreo două săptămâni un cod de înregistrare în Salt Bank. Ei îl denumesc un neobank, ceea ce înseamnă că este o bancă mai mult sau mai puțin virtuală. Există doar o aplicație pentru această bancă, care seamănă izbitor cu Revolut, la funcționalități, dar banca nu are și o prezență fizică pe undeva. Nici nu trebuie neapărat să aibă o prezență fizică.

 9H9GG5 is my referral code for Salt Bank. Join me and become a founder in the first 100% Romanian neobank! Download the app here:
https://getapp.salt.bank/5Jb4/qei86jho

Salt Bank este o altă bancă din Grupul Banca Transilvania.

Este fosta bancă Idea::Bank care a fost cumpărată în 2021 de Banca Transilvania, iar acum transformată în Salt Bank, o bancă digitală. Salt vine de la săritură, de la salt în limba română, nu de la sare în engleză.

Practic, tot Banca Transilvania, dar prin altă instituție bancară se ocupă de portofoliul acestei bănci. Mai mult, transformarea digitală a băncii poate face ca aceste produse să fie dezvoltate inovator, cu ajutorul clienților, fără a afecta funcționalitatea BT. Dar toată această transformare digitală va fi foarte anevoioasă la noi.

Sistemul bancar românesc are mare nevoie de reforme

În România nu avem cred încă un cadru legal normal prin care să se poată dezvolta sistemul bancar românesc. Se lucrează la așa ceva, dar iată că sunt foarte multe limitări. De la limitarea de conexiuni simultane si plăți simultane la POS, la eliberarea de carduri care să se atașeze aceluiași IBAN sau chiar la plățile între două carduri, încă suntem departe.

Exemplu, pe Revolut poți avea mai multe carduri atașate aceluiași IBAN. În România fiecare card vine cu propriul său IBAN – așa se anunță mai mulți ”clienți” ai băncilor.
În Moldova există o sumedenie de soluții de plată direct între carduri. Ce trebuie să știi este doar seria cardului persoanei căreia vrei să-i transmiți bani și acest lucru se face de pe un site. Nu prea are comisioane, iar transferul este instant. La noi teoretic există Ali Pay (sau ceva de genul), dar acest lucru este extrem de dificil de folosit, iar utilizatorii nu știu să se înroleze acolo.

La Revolut se poate face topup folosind Google Pay, ceea ce înseamnă că nu ți se mai cere CVV sau alte date de verificare a contului. La noi aparent avem o problema sper legislativă prin care nu putem integra Google Pay în aplicații cum ar fi Salt Bank ca să putem face topup instant.

Ce funcționează la Salt Bank

Pentru că sunt unul dintre primii care și-a făcut cont, în dimineața asta am primit mail prin care am primit acces în aplicație. În 3 minute mi s-a validat buletinul și fața și astfel am putut finaliza contul. Mai departe în aplicație primești un card Mastercard și ai opțiunea de top-up. Acest top-up se face cu o plată online și este îngreunat și de autentificarea 3D Secure.

Funcționează sistemul de depozite, unde poți avea dobânzi de la 6.1%.

Au un sistem de economisire, unde poți economisi pentru lucruri de care ai nevoie. Pe principiul pui câte puțin în fiecare zi, pentru a ajunge la suma dorită ca să faci un anume lucru. Aici ai si posibilitatea de transfer automat a banilor în acest ”cont” de economisiri.

Sunt 17 valute disponibile în Salt Bank și un card multi currency. Dar la deschiderea contului în valută se mai face un cont IBAN. Ce spuneam, eu deja pot fi raportat ca și 2 clienți ai băncii, că am două conturi deschise. Ca la Revolut, plățile în altă valută vor fi făcute direct în valuta respectivă, dar cred și că va trebui alimentat acel cont cu bani.

Extras de cont. Instant, în format PDF, direct din aplicație. Chestia asta nu o are BT în pachetul lor pentru cetățeni, indiferent de ce cont au.

Ce nu funcționează la Salt Bank

Au o soluție de internet banking care necesită autentificare. Nu am primit datele de autentificare, dar am ajuns acolo. Pentru acces e necesară instalarea unei noi aplicații, denumită mToken, care este de fapt tokenul de autentificare digitală.

Aplicația funcționează foarte greu. Dacă așa va funcționa și la lansarea publică, nu o să prindă la public. Dar 15 – 30 de secunde ca să se deschidă aplicația e deosebit de mult de suportat pentru cineva care dă swipe pe Tiktok la 2 secunde.

Sistemul de top-up este extrem de anevoios. Ok, mi-a făcut plata, dar cere autentificare 3D secure, cere și CVV de fiecare dată. Revolut, dar nici eMAG nu mai cer aceste date atunci când faci plata. Sunt cardurile preautorizate și se face plata instant.

Campania Mastercard cu ceva card Platinum și beneficii, nu se aplică – sper că momentan – utilizatorilor de Mastercard din Salt Bank. E ceva ce nu funcționează, de nu te lasă să te înscrii în programele Mastercard.

Investițiile. Probabil vom avea investiții la Bursă aici prin BT Capital.

Ce vreau eu de la Salt Bank

O soluție de top-up instant. Eu de obicei folosesc Revolut pentru plăți, cu comportamentul de top-up, plată operațiune efectuată în aproximativ 10 secunde, pentru că așa îmi limitez cheltuieli și am și grafice la finalul lunii.

Grafice de cheltuieli și lucruri colorate.

Actualizarea contului instant după plată.

Ca toate inovațiile din Salt Bank să fie implementate și pentru clienții BT, atât fizici cât și juridici. Momentan BT are o tonă de aplicații care au rămas înghețate în timpul în care au fost ele lansate.

Iar pentru Salt Bank, 9H9GG5 is my referral code for Salt Bank. Join me and become a founder in the first 100% Romanian neobank! Download the app here:
https://getapp.salt.bank/5Jb4/qei86jho

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply