Birocratia care ne place

Dupa distractia de ieri cu incercarea de a face pasaport si nereusita pentru ca la 5 minute dupa inchiderea programului era zona crepusculara in birourile politiei, m-am gandit de ce nu m-am facut eu bugetar. Ce ar fi fost asa de greu sa plimb niste hartii, sa pun o stampila cu aprobat sau respins si sa primesc salariu pe chestia asta. Mai mult sa nu fiu nevoit sa stau peste program iar la ora limita de plecare sa fiu la poarta de iesire din institutie. Asta inseamna jumatate de ora din programul de lucru la venire si jumatate de ora din programul de lucru la plecare ca si pregatire.

Una din taxele pe care le-am platit ieri a fost la trezorerie. O tampenie de taxa consulara de emitere a pasaportului in valoare de 32 de lei (taxa de 250 de lei o platesti in contul imprimeriei nationale ca e scumpa tiparirea pasaportului).

Eh, intru in cladire, fara aer conditionat, dar inalta, ma uit in fata: Ghiseul 4 – plati. Zic bine, aici trebuie sa platesc. Un nene care se sperie de mine ca ma vede ma intreaba ce vreau. Ii zic buna ziua, vreau sa platesc taxa de pasaport. Si imi pregatesc banii dupa ce ii dau buletinul. Imi zice ca n-am ce face cu banii acum, sa mi-i iau inapoi. Completeaza el niste chestii intr-un calculator, imi da buletinul si o hartie si spune:

Mergeti la ghiseul de alaturi si platiti.

Raman stupefiat, ma indrept spre ghiseul din stanga: Ghiseul 3 – incasari.  Tipa, pe langa hartia pe care o aveam eu in mana si pe care i-o inmanez, primeste printr-un geam de la tipul de la Ghiseul 4 – plati, o alta hartie. In tot timpul asta tipa infuleca ceva … vadit deranjata ca la 3 dupamasa un individ vine in sediul finantelor publice sa plateasca o taxa. Imi ia banii si imi da o chitanta.

Acum eu nu stiu cum e treaba asta, dar in marile aeroporturi din lume tot poporul isi face singur check-in-ul la avioane, tocmai pentru a fi mai putini muncitori la birourile de check-in. Asa incat, pe aeroporturi sunt amplasate o groaza de terminale unde te duci cu pasaportul, dai doua click-uri si ti se printeaza biletul de avion. Cu el apoi te duci sa lasi bagajul de cala sau daca n-ai te duci direct sa te imbarci in avion. Fara cozi, fara probleme, fara discutii inutile.

In cazul de mai sus eu propun sa ii dea afara pe cei doi fara discutie. Cu salarii compensatorii cu ce vor ei, iar locul lor sa fie inlocuit de o masinarie cu ecran care din doua click-uri si o fanta unde introduci cardul de credit sa iti dea chitanta cum ca ai platit serviciul respectiv. Asta daca nu s-ar putea face astea direct online, iar la ghiseul de la Politie sa te duci direct cu 2 documente, nu cu 50 de mii de chitante.

Dar despre asta vom reveni saptamana viitoare.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: