Calorifere … smart

Calorifere … smart

Stim cu totii ca daca avem repartitoare, costurile de incalzire iarna sunt chiar mai mari decat aceia care n-au repartitoare. Si asta nu ca am consuma mai multa energie, ci pentru ca de data asta energia consumata se si inregistreaza (mai mult sau mai putin corect) pe repartitorul respectiv.

Din ciclul lucruri inutile pe care ti le cumperi in casa, zilele astea mi-am luat asa ceva:

P2010362

Acesta este un termostat ce se fixeaza pe robinetul caloriferului. Are niste functii misto, gen boost, care iti da drumul la calorifer la maxim timp de 5 minute, dupa care se inchide singur. Memorii programabile pentru zi, noapte, si functia manuala.
Partea buna e ca are doua memorii, de genul il poti programa sa functioneze dimineata intre orele 6 si 9 (bine, eu la 7 am plecat de acasa), seara intre orele 17 si 23 si ii poti seta temperaturi diferite pentru fiecare optiune dintre zi sau noapte.

Este un termostat inteligent, ce functioneaza pe baterii. Si se adapteaza caloriferelor noi, cele care consuma foarte multa energie.

Daca va intrebati cum se monteaza jucaria asta, va zic ca se monteaza in fix 1 minut. Bine, eu am robinete Danfoss (asta e o firma de robinete de calorifer), care la cum functioneaza nu merg asa cum stiam noi ca functioneaza robinetele. Au un varf ascutit in loc de rotita, care se apasa si astfel se calculeaza debitul apei din calorifer si implicit temperatura. Drept urmare termostatul inteligent apasa pe varful robinetului, in mod electronic fix cat trebuie astfel incat sa incalzeasca caloriferul atat cat trebuie.

Termostatul recunoaste automat tipul robinetului pe care este prins, astfel incat stie cat sa apse, cand si cum, pentru a incalzi cat trebuie caloriferul. Si drept urmare iata economia de energie. Acum nu mai stai sa uiti caloriferul deschis  cand pleci la munca sau peste noapte. Acum nu mai trebuie sa pornesti caloriferul cand ajungi acasa, ci el singur poate porni inainte sa ajungi acasa ca sa fie cald si bine. Si bineinteles sa se opreasca singur dupa ce adormi, ca sa nu consume energie aiurea. Pe langa asta, daca deschizi geamul, termostatul se prinde si se opreste imediat, urmand a se reporni singur dupa ce inchizi geamul.

Au fost la promotie la Lidl.

 

Update: fata de poza, l-am setat la 20 de grade. Caloriferul e rece acum, in casa e cald, din cand in cand se mai deschide robinetul sa se incalzeasca caloriferul daca simte ca scade temperatura. Ah. Poti sa il setezi cu doua programe pentru fiecare zi a saptamanii. E anevoios dar misto sa programezi asa.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: