Ce calculator aveti? Ce pretentii aveti?

Hai sa facem un mic sondaj. Cine are calculator din asta?

Intel i5, 6 Giga de ram, x64.

Bun. Nu aveti calculatorul asta, aveti o bomba de laptop T2300, T5200, in cel mai bun caz T7300 sau mai mare.  Laptopurile astea nu se mai fabrica de ceva ani de zile, de fapt s-au fabricat vreun an de zile la vremea lor, dupa care producatorii au facut calculatoare mai rapide.

La noi nici o companie nu face retehnologizare, nici o companie nu renunta la calculatoarele sale pentru unele mai bune, decat atunci cand acestea crapa si nu mai pot fi reparate. Sa ne uitam cat de greu au trecut companiile la monitoare LCD, au trebuit sa apara niste reguli de protectia muncii ca sa se treaca la aceste monitoare. Intre timp calculatoarele au ramas aceleasi de acum 6 ani, intr-un caz fericit sau mai rau. De cele mai multe ori se cauta calculatoare ieftine, eventual refurbished. Si sa ne gandim putin, care companii cumpara pentru angajatiilor calculatoarele pe care acestia le doresc? Atat timp cat departamentul IT este trecut la si altele, iar bugetul este inexistent trebuie ales un compromis intre costuri si performante, iar de cele mai multe ori costurile primeaza.

Au aparut o sumedenie de firme de hosting in Romania. Permiteti-mi sa cred ca astia fac hosting pe servere refurbished cumparate de la pcmadd sau din dezafectari de datacentere din strainatate (asa am avut eu netcafe-ul, cu unitati refurbished din Germania).

Nu am vazut in Romania vreo oferta a firmelor de calculatoare pentru companiile care doresc sa-si reinoiasca parcul IT. Adica tu companie vii cu 50 de calculatoare vechi la noi, de preferinta functionale, iar noi iti dau 50 de calculatoare noi cu ultra performante, la pretul asta, mai mic decat ala de lista si cu astea vechi vedem noi ce facem.

Pana atunci in Romania se vor cumpara laptopuri cu 20 de milioane, iar astea sunt bune fix de aruncat la gunoi. Se vor cumpara calculatoare cu 1 giga de ram, ceva hard-disk si o placa video integrata pentru ca nu are nevoie angajatul de vreo performanta in calculator, el trebuie sa isi faca treaba.

Drept urmare o intrebare de genul: cum ruleaza internet explorer 9 pe un calculator care n-are placa video dedicata  (auzita azi la ronewmedia ) este pur si simplu nepotrivita. Bineinteles ca in Statele Unite la acelasi semniar, aceasta intrebare n-a existat. Pentru ca toti americanii aveau laptopuri cu placi video dedicate, astfel incat sa vada cum ruleaza corespunzator programul si pentru ca poza de mai sus este facuta pe unul din calculatoarele pe care puteai testa internet explorer 9 cu toate functionalitatile lui, spre exemplu.

In schimb noi trebuie sa stim ca atunci cand facem un site ca suntem vizitati in proportie de vreo 70% de calculatoare cu rezolutie de 1024×768, de unde rezulta un procesor mic, un monitor CRT si o lipsa acuta de ram, dar si alte aplicatii care blocheaza pur si simplu calculatorul ala. Drept urmare orice va merge greu. Atunci ce pretentii sa aveti?

Partea nasoala e ca am stat sa-i explic lui Hrvatin, dupa prezentare, de ce a fost pusa intrebarea aia.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: