Criza se vede de jos

Specialistii in economie si bancile afirmau triumfal saptamana trecuta ca la nivel macroeconomic economia romaniei s-a stabilizat si nu mai cade, din contra are o usoara tendinta de crestere.
Pentru cei care n-au facut economie la viata lor, macroeconomia se ocupa de chestiile mari (d-asta ii zice si numele), de bugete, de produsul intern si asa mai departe, iar microeconomia de ce ai tu in buzunar. Daca la nivel macroeconomic toate chestiile par rezolvate, iar economia ar da semne de insanatosire, asta nu se intampla inca si la tine in buzunar si nu se va intampla prea curand. Din contra, va fi mai rau. De ce ? Pentru ca nu esti tu singurul de pe aici.

Cum se vede criza de jos? Se vede simplu, incepand de la oamenii simpli, de la cei care iti ofera servicii sau produse. De la piata.  Cum stau langa piata, pe langa ca aflu preturile primul, sau ca pot negocia cu ei, vad si altele. Toti producatorii isi aduc marfa la piata cu masinile personale. Parcheaza in parcarea blocului in orele in care locatarii sunt plecati la munca, iar seara isi strang marfa ramasa si pleaca acasa.
Nu tot timpul. Din cauza crizei producatorii s-au aliat si stau la piata peste program incercand sa vanda mai mult, din cauza asta nu mai folosesc masinile lasandu-le peste noapte la piata, incarcate, pentru a economisi banii de benzina si pentru a pastra produsele la un pret ieftin.

De asta criza se vede cel mai repede si cel mai usor in piata, pe strada sau pe langa oamenii tai. Bineinteles, asta n-are nici o legatura cu ce vezi tu la televizor. Degeaba te mint politicienii ca e totul bine si frumos daca tu n-ai bani in buzunar.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply