Cum sa … internet la doua calculatoare

Daca ai acasa mai mult decat un calculator si vrei sa dai net la mai mult de doua calculatoare … iata ce trebuie facut.
In principiu iti trebuie un router. Daca nu vrei sa cumperi un router si vrei totusi sa dai internet la doua, sau mai multe calculatoare iti trebuie urmatoarele.

Daca ai doar doua calculatoare, unul legat la internet si celalalt care sta pe bara asteptand netul, iti trebuie doua placi  de retea si un cablu cross-over (pentru necunoscatori la un capat trebuie mufat conform culorilor alb verde, verde, alb portocaliu, albastru, alb albastru, portocaliu, alb maro, maro, iar la celalalt capat mufarea standard).

Placile de retea se vor intampla sa fie ca in urmatoarea imagine:

doua retele

Unde placa de retea acasa defineste reteaua de acasa, iar placa cealalta de retea defineste interfata ce se conecteaza la internet.
Adresele IP de la cele doua calculatoare, vor fi urmatoarele: Placa de retea ce se conecteaza la internet: ip-ul de internet, placa de retea, denumita de mine acasa … cu ip-ul 192.168.0.1 netmask 255.255.255.0 fara dns si fara gateway.
Dupa aceasta configurare,  se da enable la internet connection sharing de pe placa de retea ce se conectaza la internet. Ea se sharuieste, se selecteaza reteaua interna ce trebuie sa se conecteze prin ea si … cam asta ar fi discutia. Ca in poza urmatoare.


internet connection sharing

Teoretic, ar trebui la calculatoarele din reteaua de acasa, sa se aloce IP pe DHCP. Eh, chestia asta merge si nu prea merge tot timpul, e un help la microsoft despre asa ceva, insa nu vreau sa insist asupra lui. Celelalte calculatoare ce se vor conecta prin reteaua de acasa vor avea IP-uri de genul 192.168.0.x netmask 255.255.255.0 gateway 192.168.0.1 si dns 192.168.0.1 .  Bineinteles, in afara de 192.168.0.x puteti folosi orice fel de clase de IP-uri doriti voi.

Pentru mai mult de un calculator in reteaua de acasa, trebuie ca pe langa cele ce am zis eu, sa mai bagati si un switch. Deci placa de retea de acasa se conecteaza intr-un switch unde intra toti clientii sai.

Daca vei vrea sa folosesti o singura placa de retea si un switch pentru a face cele ce am zis mai sus, vei face broadcast in toata reteaua mare de unde ai tu internet, vei fi vulernabil, iar oricine stie se poate conecta la internet folosind adresa si banda ta de net. Asta va duce mai mult ca sigur la un conflict cu furnizorul de internet.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply