De ce nemtii sunt nemti?

Poate titlul suna dumb, dar este o intrebare serioasa. De ce nemtii sunt nemti si nu sunt romani sau nu sunt unguri sau nu sunt olandezi. Cum n-am fost niciodata in Germania, nu aveam de unde sa stiu ce inseamna precizia germana, nu aveam de unde sa stiu ce inseamna regulile germane, nu aveam de unde sa stiu ce inseamna saa faci ceva bine.
Si nici n-a trebuit sa intru prea mult in inima tarii ca sa aflu asta. Am iesit doar din aeroport si afara erau taxiuri. Pe modelul Otopeni, exista dispeceri care suna dupa taximetristi doar daca acestia au clienti care asteapta. Iar clientul nu trebuie sa astepte mai mult de cateva secunde. Daca nu este nici un client la o iesire, nici o problema, taxiul merge mai departe, la urmatoarea iesire si sigur gaseste pe cineva. Daca chiar nu gaseste, mai da o tura. Aici nimeni nu se supara, nu exista taxiuri autorizate sau nu, exista doar taxiuri.

Pe langa asta, trenurile si autobuzele ajung la virgula in statii. Daca autobuzele le stim, sunt RATB-urile de le avem si noi (numa ca la nemti sunt cu aer conditionat sau cu GPL), trenurile sunt si ICE, dar si clasice pe tipul metrourilor noastre. Ajung in statie, nu se inghesuie nimeni sa urce sau sa coboare, iar in 2 minute toata lumea este asezata confortabil iar trenul poate pleca. N-am reusit sa gasesc un automat de bilete care sa mearga cu card de credit, dar ma astept ca in viitorul apropiat sa avem si astfel de masinarii, momentan se plateste doar cu euro (ca la automatul de cafea).

Pentru ca sunt doar cateva locuri de fumat, nu am vazut pe nimeni care sa fumeze in alta parte, nu am vazut in schimb nici un chistoc aruncat pe jos si nici nu am vazut muncitori de la salubritate care sa dea cu mopul toata ziua curatand dupa unii si altii. ASta pentru ca nu era nevoie.

Si pentru ca prea laud Germania (desi cuvinte nasoale n-am de unde sa am), nu mi-a placut ca la iesirea din aeroport am fost intampinat de doua mirosuri puternice. Cel de motorina arsa, fum sau smog, dar si cel de aer curat de padure rece si placut. Si daca am vorbit de poluare, nici traficul din jurul aeroportului n-a fost rau. Nimeni nu parca aiurea, nimeni nu iesea aiurea din parcari, mai mult nu am vazut masini lovite. Sa ma ganesc ca asta a fost doar norocul omului care vine la aeroport si vede numai persoane de business la 9 dimineata?

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: