De ce nu se duc oamenii la stadion?

Aseara am urmarit cu oarecare tristete meciul dintre Steaua si FC Brasov din semifinala cupei Romaniei. Teoretic meciul asta era unul important, miza e mare, jocul trebuia sa fie misto.

steaua fc brasov meci

Pe un teren nasol, cu galme, jucatorii se chinuiau sa dea in minge. Am fost astfel dezamagit de prestatie, de lipsa fazelor fixe corecte, de greselile efectuate si de preluarile la noroc efectuate de ambele echipe.
Prin comparatie, cu o seara inainte am tot vazut cum tot se entuziasmau comentatorii: urmeaza faza fixa, Realul este specialist la faze fixe, atentie. Bine, nu putem compara Realul cu Steaua si cu nici o echipa romaneasca,  insa pot sa ma plang ca nici o echipa romaneasca nu iese in evidenta cu nimic, cu nici un stil aparte, cu nici o specialitate in parte si asa mai departe. Daca e sa ne gandim putin la campionatul romanesc, Timisoara a avut mare noroc ca pana acu a pierdut doar un singur joc, iar Otelul e pe primul loc fara sa fi avut nocturna pe stadion, deci fara conditii.

Si totusi, unde a ajuns fotbalul romanesc? Si de ce nu iese acesta in evidenta? Pentru ca nimeni din echipe nu se mai gandeste la suporteri. Acestia sunt cei care sustin echipa, in primul rand financiar, cumparandu-si biletele la meci. Apoi patronii echipelor se uita la jucatori fix ca la niste angajati, iar la clienti – adica suporteri – fix la ca ultimii huligani, fara ca sa vrea sa le ofere ceva in schimb pentru biletele ce le vand. Pe langa astia toata presa stie sa scoata in evidenta din fotbalul romesc doar scandalurile dintre galerii, doar bataile, doar arestarile facute de politie.

Credeti ca in alte tari jucatorii de fotbal nu se duc in cluburi? Ba da, dar fac asta, dar nu o fac in timpul cantonamentelor si nici nu iau ultimele (insert word here) de pe strada si le baga in pat. Iar mai apoi femeile alea nu se duc sa se laude ca si-au tras-o cu jucatorii aia. Iar jucatorii nu fac nimic in fata webcamului. (WTF?!)

Astea sunt doar cateva motive pentru care nu te duci la stadion. Si ele mai sunt multe. Sa trecem peste faptul ca femeile au inceput sa ajunga pe stadioane, dar nici stadioane nu avem. Unde avem noi servicii acolo? Unde avem toalete? Unde avem curatenie si amenzi pentru aia care rup scaunele?

Spre diferenta de noi, in Africa, la cupa mondiala, stadioanele nu erau cu mult diferite. Dar aveau toalete, aveau o tona de magazine de unde iti luai bere, sucuri, mancare, etc. Aveau stewarzi (astia au si o denumire in romana?) care verificau cu atentie fiecare rand, ca oamenii sa nu fumeze, sa nu rupa scaune, sa nu faca tampenii. In tot timpul asta fiecare galerie se manifesta liber, zgomots, facand orice, dar fara sa depaseasca limitele bunului simt.

Tu de ce nu te duci la stadion?

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply