De ce organizeaza Africa de Sud campionatul mondial

Cautam adineauri ce preturi ma asteapta in Johannesburg. Stiam ca acum ceva timp orasul asta, nu mai mare decat Bucurestiul, era in topul celor mai scumpe orase din lume. Trebuie sa amintesc iar de Moscova si de faptul ca acolo m-am prins cum merge treaba, ce se poate face si cum in Moscova poti trai bine si fara sa ai nevoie de foarte multi bani, daca ramai cu lucrurile la nivel simplu. Adica daca iei mancare de la market, daca iei sucuri in bax-uri si nu te duci in oras la restaurant, nu folosesti taxiul sau nu bagi cluburi in fiecare saptamana in mijlocul orasului.
Revenind la Johannesburg, acolo venitul mediu depaseste 1000 de dolari americani, iar gradul de indatorare mediu al populatiei e cu putin peste 10%.

Drept urmare si ei s-au adaptat si astfel au adaptat preturile pentru servicii la fel ca rusii. Pe siteul asta se vede cum berea locala e la un pret bun, dar berea de import e la un pret de aproape trei ori mai mare. Pentru ca acum, in perioada campionatului si ei se asteapta sa fie foarte multi turisti, cred ca vom avea suficient de multe locuri scumpe, preturi mai mari decat normal si va trebui sa cautam bine inainte de a cumpara ceva.

Totusi nu sunt nici foarte multi turisti. Se anuntau la un moment dat ca doar 300.000 de turisti straini vor ajunge la campionatul mondial, iar pentru acestia paza va fi asigurata de vreo 140.000 de politisti. In schimb acum cateva zile citeam ca din Romania doar 300 de oameni au plecat in Africa. Cu noi s-au facut 302. Asta intr-un stat care pana acum cativa ani era macinat de probleme rasiale, de scandaluri si de sclavagism. Ce ma ingrijoreaza pe mine, iar asta e cred si cauza stirilor despre jafuri ce apar la televizor, cu toata politia de acolo, este faptul ca diferenta dintre clasele sociale este foarte mare. Ei au o clasa sociala bogata, foarte bogata si una saraca.

In principiu cam de asta organizeaza Africa de Sud cupa mondiala. Pentru ca ei s-au dezvoltat, pentru ca ei au avut puterea politica si financiara de a-si construi stadioanele, chiar daca mai au probleme rasiale, chiar daca mai au scandaluri si jafuri si chiar daca acest teritoriu nu este complet sigur. Dar au convins FIFA ca pot asigura desfasurarea in conditii bune a unei competitii internationale. Cert e ca pana acum nu au prea fost probleme, dar abia dupa finala vom afla si costurile implicate.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: