De ce sa nu iti repari masina pe RCA

Cand m-au lovit pe mine, logic si normal a fost sa ma duc cu RCA-ul la service sa imi repare masina. Si atunci am stat si am discutat cu toti, cu RCA-ul, cu service-ul cu Dumnezeu, sa ii intreb daca RCA-ul plateste, daca service-ul imi repara masina, daca voi putea sa iau masina in timp scurt din service. Dumenzeu a stat si a supravehgeat.

Cu toate actele in regula si promisiuni de plata a unei proforme, inainte de a repara masina, m-am dus cu masina in service la reparat. In cel mai scurt timp masina era gata. Dau sa o iau. Ntz, nu se poate, nu plateste RCA-ul. Ma duc sa ma rog de Dumezeu si ma duc la RCA, cu Cel de Sus alaturi: ba! banii! – Da, da, platim.  Si asa am stat o luna cu masina blocata in service ca nu platea RCA-ul. (daca vreti sa le faceti probleme altora, faceti-va asigurare la Euroins)

Asa ca m-am dus la CASCO si m-au ajutat ei, iar ei si acum se judeca cu compania de RCA mai sus mentionata pentru recuperarea banilor.

Intre timp s-a schimbat legea. Partea buna a schimbarii legii e ca RCA-urile trebuie sa plateasca. Partea dezastruoasa e ca RCA-urile POT PLATI numai ce au ei chef. Dar mai multe in comunicatul de presa al asociatiei distribuitorilor de piese auto din Romania.

Modificarea a avut ca ţintă vizibilă legalizarea procedurii de plată a companiilor de asigurări în relaţia cu distribuitorii auto, procedură aflată în contradicţie cu prevederile anterioare ale legii.

 

Sunt modificate astfel prevederile art. 64 alin 1) prin eliminarea de la sfârșitul articolului a sintagmei ,,care a efectuat reparaţia”, fiind vorba aici despre unităţile de specialitate. Astfel, varianta în vigoare până la 29 noiembrie 2011 menționa După acceptarea ofertei de despăgubire, persoana prejudiciată va preciza modalitatea de plată: în numerar sau prin ordin de plată, în contul bancar personal ori în contul bancar al unității de specialitate care a efectuat reparația.” Sursa aici. De la sfârșitul lunii noiembrie, noua lege este ”După acceptarea ofertei de despăgubire, persoana prejudiciată va preciza modalitatea de plată: în numerar sau prin ordin de plată, în contul bancar personal ori în contul bancar al unității de specialitate.” Sursa aici.

 

“Considerăm această modificare drept o recunoaştere de către  CSA a faptului că societățile de asigurări s-au aflat în ilegalitate în ceea ce priveşte efectuarea plăţilor direct către distribuitori. Noul cadru legislativ este o umbrelă protectoare pentru companiile de asigurări, singurele care decid furnizorul şi calitatea pieselor de schimb montate pe autoturismele cetăţenilor.” a declarat dl. Haralambie Stanciu, Preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Piese Auto din România.

 

Noua lege permite intervenţii majore, în piaţă, ale companiilor de asigurări în detrimentul consumatorilor şi service-urilor auto, care nu mai au niciun rol în procesul de selecţie a pieselor de schimb. Modificările aduse prevederilor menționate mai sus s-au realizat fără ca ADPAR sa fie invitată la masa discuţiilor, deşi Asociația reprezintă interesele distribuitorilor de piese auto pe piaţa de profil din România.

 

În ultimele luni ADPAR a înaintat numeroase sesizări către CSA şi Consiliul Concurentei privind deficienţele identificate în funcţionalitatea pieței (v. aici si aici). Cu toate că sesizările trimise către autorităţi trebuie analizate cu atenţie, CSA susține, fără a întreprinde nicio acțiune în cercetarea problemelor ridicate de ADPAR, că acțiunile asiguratorilor sunt de fapt, legale. Consiliul concurenței nu s-a pronunțat încă cu privire la sesizările ADPAR, studiind în continuare problema.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: