Discutia inutila a motorinei si benzinei

Discutia inutila a motorinei si benzinei

Ma minuneaza intr-un mod negativ felul de a gandi al oamenilor. Exista oameni care stiu una si buna, care aud din auzite, ca au auzit ei de la cineva sau de la altcineva si raman indoctrinati in niste gandiri gresite.

De asemenea imi amintesc ca in Franta, exista un trend cum ca oamenii nu cumpara doua saptamani de la acelasi market. Se duc intotdeauna si schimba magazinele tocmai pentru a descoperi ceva nou, tocmai pentru a descoperi o noua oferta, tocmai pentru a incerca si altceva. Acolo oamenii cauta si gasesc cele mai bune solutii. La noi, exista trendul asta ca asta primim, trebuie sa ne multumim cu ce avem, n-avem voie sa evoluam, n-avem voie sa cautam ceva in plus.

Ma laudam adineauri ca Lukoil a ieftinit motorina premium la undeva la 5.96 lei pe litru. Si imediat mi-au sarit in cap. Ca nu sunt un crestin ortodox. Ghinion, sunt catolic. Ca nu tin cu Romania. Ghinion, am fost la Moscova si mi-a placut foarte mult. Ca le dau bani rusilor. Pai mi se pare foarte normal sa le dau bani rusilor pentru ca romanii nu sunt in stare sa produca motorina de calitate.

Cu alte cuvinte, OMV a inchis rafinaria Arpechim de la Pitesti, dar din rafinaria aia se alimentau benzinariile OMV, dar si benzinariile MOL si astfel aveam combustibil ieftin dar cu o reteta si cu o calitate superioara. Acum MOL isi aduce motorina din Ungaria, pentru ca e tara lor, nu o mai cumpara de la Petrom cum facea inainte. Motorina de la Rompetrol e execrabila si nu poate fi folosita, in timp ce motorina de la Petrom nu trage …

 

Daca aveti masini pe benzina, discutia asta nu se aplica. Dar daca aveti masini diesel stiti foarte bine ca se observa diferentele intre alimentarea la diferite statii de carburanti. Asa incat comparati. Categoric, cea mai buna motorina e la MOL, dar si preturile lor sunt premium si prohibitive pe alocuri pentru piata din Romania. Pe de alta parte, intre Bucuresti si provincie exista diferente intre pretul carburantilor chiar si mai mari de 1 leu pe litru, cum am intalnit eu anul trecut. Pe acelasi carburant, de la acelasi producator.

 

Si revenind. Discutiile astea cu motorina de acolo sau de dincolo strica masina sunt reale si corecte. Dar chestiile astea le observi imediat. Daca ai bagat de undeva si a inceput sa scoata fum negru, stii clar ca ceva nu e in regula si nu mai bagi de acolo. Daca ai bagat din alta parte si masina huruie si nu trage stii clar ca motorina aia nu e buna. Asa incat incerci pana cand gasesti o benzinarie sau un raport pret calitate care sa te ajute. Si daca ti se strica masina e si din cauza ta. Eu de doi ani sau trei bag numai de la Lukoil si n-am avut nici o problema, pana acum am bagat numai de la Mol, dar din pacate s-au scumpit mult prea mult. Si chestia aia cu 30 de bani la litru conteaza. Conteaza o data psihologic, dar conteaza si in buzunar, atunci cand mai iei un pachet de tigari spre exemplu.

 

Ah, cea mai buna motorina din Romania, la ora actuala este de la Gazprom. Dar Gazprom inca nu a intrat in Bucuresti. E pe centura abia, la Domnesti, iar pretul lor premium al combustibilului rivalizeaza cu pretul de aici din oras. Teoretic merita pentru masina ta sa te duci mai degraba la Domnesti sa bagi de la Gazprom seara cand nu e trafic, decat sa bagi de oriunde din Bucuresti. Cel putin iti respecti masina.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply