Downtown Johannesburg

Cam asa arata Johannesburg-ul filmat. Orasul e cam la fel de mare cat e Bucurestiul, insa n-are cartierele de blocuri de la noi, are cartiere de case, are multa mizerie, multi negri.

Ca sa intelegeti, in Johannesburg sau Jo’burg asa cum se spune prescurtat, nu sunt numai africani. Acestia spun ca de la inceputul cupei mondiale orasul s-a umplut de straini, de negri de pe tot continentul african, de persoane dubioase venite din tarile mai sarace ale Africii. Si de asta exista atat de multe jafuri acolo, de asta exista atat de multe dubii privind securitatea, de asta exista atat de multe probleme.

Daca ai fi vrut ca turist sa te duci la cupa mondiala, in Africa de Sud, aveai doua sanse. Una sa te duci de la hotel direct la meci, dupa care sa revii la hotel si sa stai doar acolo, cealalta sa te duci la meci, dar sa ai si banii si ocazia sa te plimbe cineva prin Africa asa cum ne-au plimbat pe noi. Noi am avut a doua sansa, desi ne-a costat foarte foarte mult, dar am ales sa ne plimbam si sa vedem diferse locuri decat sa stam intr-o camera de hotel in fiecare zi. Ghizii nostri, soferii ne spuneau in fiecare zi sa stam langa masina, ne intrebau unde vrem sa mergem, mergeam fix in acel loc si nu ne opream nicaieri pe traseu. Dar despre asta vom mai vorbi.

Pana una alta Jo’burg-ul nu seamana cu nici o alta metropola pe care o veti vedea prin Europa sau America. Nici macar cu Bucurestiul. Orasul e un fel de targ in care albii au costruit cativa zgarie nori, in schimb vedeti in imaginile de mai sus cum in centru lumea vinde la tarabe, cum barurile au afise clare care cer clientilor sa nu intre cu arme sa nu se impuste intre ei, un centru in care politia e mai putin prezenta. Iar acela este centrul civic.
Nu pot sa spun ca nu ne-a fost frica sa mergem pe acolo, dar ne-am asumat riscul de a vedea in plin cum traiesc si ce fac africanii, cei care au organizat cupa mondiala.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: