E foame de bani

E foame de bani la buget, iar cum noi nu producem nimic, sursele de venit sunt si ele mici.

Saptamana trecuta lumea se arata siderata de stirea asta.

Povestea e chiar simpla. Tanti aia nu a vrut sa isi plateasca amenzile. Cine stie de cand, cine stie ce amenzi. Si nici nu a facut nimic in aceasta privinta. Drept urmare, papa conturi si papa bani. Ca statul nu stie unde are femeia bani, asta e o poveste pur si simplu institutionala. Nu e nimic grav. Adica se poate rezolva, dar cum si cat de privati sunt banii tai din conturi, va voi povesti eu in alt articol.

Sa revenim. In vara erau stiri la televizoare care anuntau disperati ca sunt actiuni de mare amploare ale politiei si ca s-au dat multe amenzi de milioane de euro. Ceea ce e bine. Practic, toata povestea asta s-a intamplat dintr-un singur motiv. E foame de bani. Statul nu are bani pentru ca economia nu produce. Statul nu are bani ca nu investeste in nimic care sa ii aduca beneficii. Si iarasi statul nu are bani pentru ca nu e in stare sa atraga acele fonduri europene – miliarde – care sunt la dispozitia noastra pentru investitiile de mai sus. Daca ne uitam la greci, prin comparatie, acestia sunt saraci ca au tocat banii europeni in investitii, iar acum acele investitii nu produc nimic inapoi  (cum sa primesti bani ca sa iti irigi de doua ori marimea tarii tale). In schimb noi, nici macar banii astia nu am fost in stare sa ii atragem.

Asa incat, pentru Romania, acum incep sa apara scadentele imprumuturilor luate in ultimii ani, dar si banii pe care trebuie sa ii dam Uniunii Europene – ca membru ce suntem noi. In schimb, pe langa acestia e nevoie si de bani pentru a functiona statul Roman, pentru a fi platiti bugetarii, cadrele medicale, profesorii, etc.  Iar banii astia nu exista, pentru ca ziceam mai sus, statul nu functioneaza si nici nu produce nimic. E un fel de roata care se invarte si se intoarce impotriva statului.

Si pentru ca pana acum s-au tot marit pensii salarii si preturi, iar nici macar din TVA nu vin toti banii inapoi, Statul vrea sa isi disciplineze oamenii. Asa incat le blocheaza conturile celor care n-au platit amenzile, impozitele si alte dari pentru stat. Sa nu intelegeti ca daca ai intarziat doua zile ai conturile blocate, desi tehnic e posibil asa ceva. Ci nu ai vrut sa platesti amenda. Tanti aia avea o amenda cine stie de cand, de cati ani carata in actele primariei. Iar acum a venit scadenta. Si nici nu era o amenda mare, dar pentru asta s-a trezit cu banii blocati.

Problemele sunt doua. Prima ca statul iti blocheaza contul de salariu, pentru ca pe ala il cunoaste ca acolo ti se declara banii pe care ii incasezi, dar iti poate bloca si alte conturi, daca lor li se pare acest lucru suspect. Partea nasoala e ca bancile nu dau dovada de profesionalism si nici nu intreaba statul ce suma ai de recuperat de la persoana asta, ii blocam doar pe aia sau ii luam din cont instant. De fapt bancilor li se rupe. Pentru ei un client in plus sau in minus e irelevant.  Solutia? Plateste-ti amenzile la timp.

In alta ordine de idei, trebuie sa ne asteptam in urmatoarea perioada la intensificarea acestor modele. Actiuni in masa ale politiei rutiere, pande cretine, politisti care stau la japca, numai ca sa iti dea o amenda ca sa isi faca ei norma de amenzi. Si mai mult ca niciodata acum povestea cu normele de amenzi ale politiei creste exponential. Nu pentru ca ar beneficia politia de vreun ban din amenzile pe care le aplica, ci pentru ca trebuie sa faca bani pentru buget. Daca nici politia nu face bani pentru buget, atunci cine? Fiscul se vede clar ca nu e in stare sa faca asta.

E foame de bani.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d