IMAX 3D, mai mult decat 3D

Cand am fost la Praga am avut ocazia sa vad ce inseamna IMAX 3D. Un ecran urias, de 30 de metri. O sala de cinema imensa, de 400 de locuri, iar in orice punct al salii te-ai afla imaginile se afiseaza exact la fel, datorita tehnologiei, peliculei, ecranului, dar si ochelarilor speciali.

Ce inseamna IMAX 3D? As putea sa dau detalii tehnice de genul pelicula de 17 centimetri in loc de 3.5 sau ca are un framerate de 10 ori mai mare decat filmul original, asta pentru a vedea mai mult. Sau as putea spune ca lampa de xenon care lumineaza si proiecteaza filmul are o putere atat de mare incat poate ajunge direct pe luna, iar aparatul in sine are propriul sistem de climatizare pentru a se pastra o temperatura corecta si pentru a nu topi filmul. As putea sa zic ca filmele sunt imense, vin pe role speciale si se manevreaza cu o macara in camera de proiectie. Sau as putea sa zic ca productia unui film pe tehnologie IMAX costa de la 2 – 3 milioane de dolari la 6- 10.  Dar pentru asta va las sa vedeti poze.

Ce este important si foarte tare, de pe 20 noiembrie vine si la noi tehnologia IMAX 3D la Cinema City la mall-ul din Cotroceni. In final as spune. Daca in Praga sunt cozi de 20 de minute la cumpararea de bilete pentru filmele IMAX, iar la noi abia a venit tehnologia, sper ca ne vom putea numi si noi intrati in randul lumii cinematografice.

De ce zic ca IMAX 3D e mai mult decat 3D? Pai simplu. Pe 3D normal, imaginea este tridimensionala, placuta si misto, dar nu interactioneaza cu tine. Aici, pe tehnologie IMAX, imaginea vine in tine. E atat de aproape incat tu esti parte din film, vezi personajele atat de aproape incat crezi ca le poti atinge. Si reiau, nu conteaza unde te asezi in sala, din orice punct vezi exact la fel.

In schimb pentru mine, care am fost si am vazut, prefer un film la cinema pe IMAX 3D in locul oricarui film HD vazut acasa. Efectele nu se compara.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply