Am investit in reteaua RDS

Am investit in reteaua RDS

Am spus ca a venit momentul sa imi fac upgrade al conexiunii la internet. Si nu atat pentru mine, ca nu am eu nevoie de 1 Gigabit acasa, cat sa ii fac pe cei de la RDS sa isi faca upgrade la echipamente si conexiune in zona mea. Drept urmare, pentru ca eu am aplicat pentru un abonament de 1 Gigabit, la RDS, in zona mea s-a schimbat switch-ul de pe scara, s-a conectat blocul la fibra optica, iar viteza de internet, dar si stabilitatea retelei au crescut. Si aceasta pentru ca RDS a trebuit sa puna pe scara un switch care sa stie sa transfere viteze de peste 1 Gigabit. A durat cam o luna.

Cum merge internetul de 1 Gigabit de la RDS? Pai merge la fel, pentru ca viteza de internet nu creste. Creste doar download-ul din reteaua metropolitana (in cazul  de fata Bucuresti) la 1 Gigabit. In testul facut de pe un alt laptop cu speedtestul de la RDS viteza a fost de 850 mbps (nu am screenshot).  In testul facut pe laptopul meu viteza maxima a fost asta:

BZYEdWCCIAAl4rO.png large

Dar laptopul meu nu e perfect elocvent acum, pentru ca e destul de ingreunat de niste spyware si niste carcalaci de care nu am timp acum sa scap.

Oricum, la testul de torrent viteza de download a fost asta.

BZYF31mCAAEsSpv.png large

Bine, la testul de torrent capacitatea e irelevanta. Pentru ca dupa cum vedem in poza de mai sus, doar unul din seederi poate trimite cu 10 MB/s materialul cerut. Ceilalti, cu cat ii sustine calculatorul sau routerul de acasa sau reteaua. Daca ar fi fost mai multi, atunci probabil am fi vazut si viteze mai mari.

Acum pun si eu aceeasi intrebare ca Radu. De unde facem niste teste cu fisiere de sa zicem 20 GB pe care sa le tragem de pe net sa ne asiguram ca reteaua functioneaza la maxim?

In alta ordine de idei, desi routerul meu anunta mandru asta:

BZYA_GTCAAARbZc.png large

am avut neplacuta surpriza sa aflu ca acesta stie sa ruteze MAXIM 100 mb/s. Din fericire sunt Full Duplex. In LAN viteza routerului e de 300 mbps si pe aceasta o respecta fara nici o problema, dar cand vine vorba de rutare cu internetul nu a vrut si pace. Acum exista doua solutii. Sa repornesc un desktop si sa-l fac pe acesta router, iar wireless-ul sa fie doar un switch, unde as putea avea capacitati de rutare aproape de Gigabit ori sa caut alt router.

Drept urmare, pentru ca mai e putin pana vineri, ce Routere Wireless cu capacitate de rutare apropiata de Gigabit recomandati? A testat cineva, ceva?  Specialistii IT ce recomanda? Cei care s-au jucat cu ele, nu cei care au citit pe internet. Multumesc.

 

 

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply