Isteria mondena

Urmand o reteta scrisa de altii romanii s-au imbatat cu apa rece si le-a placut. Astfel incat au ramas in starea de euforie si o tin numai in petreceri. Am vrut sa  folosesc o metafora in deschidere aici, dar din pacate cam asta e adevarul.

Ce nu stii nu te omoara

Nu stiu cine a gandit expresia asta, daca nu cunosti ceva, atunci acel lucru nu iti poate face rau. Acest lucru e gresit. Dintr-un singur motiv: devii ignorant. Iar ignoranta asta nu le face rau celorlalti, iti face rau tie. Te inchide intr-o lume a ta, lume din care daca ai vrea sa iesi nu ai reusi sa izbandesti prea multe. Asa ca multi dintre noi aleg sa urmareasca seriale intregi de ce face capra vecinului, in toata media, in loc sa se ocupe de ei insisi si de ceea ce trebuie sa faca ei. Cu alte cuvinte privitul in casa vecinului e mai important decat sa dai cu matura la tine in casa. De cele mai multe ori e si mai ieftin.

Goana dupa scandal

De fiecare data de cate ori se intampla ceva in lumea mondena se aloca mai multe resurse decat orice. Pentru ca cei care au scris reteta de mai sus spun ca merita. Iar pentru asta toata lumea se lupta sa fie prima, sa vina cu ceva in plus. Presa tabloida isi face treaba cu succes, iar vedetele o data lansate, atrag si mai multi fani. Mai tarziu isi construiesc fiecare noi povesti pentru a iesi de fiecare data in evidenta cu ceva. Asa sunt si femeile din Prahova invidioase ca una din vecinele lor a fost violata si ele nu.

Specialistii Monica Tatoiu

Toata lumea e fericita ca se uita in casa vecinului, dincolo de gard si pe langa invidia aia care ii cuprinde (va amintiti de bancul cu invidia si cartile da ?). Si tocmai din aceasta fericire se nasc monstri sacri. Sau pur si simplu monstri. Cei care sunt specialisti in orice, de la fotbal pana la moda sau cazuri sociale. Si toti astia sunt crescuti de mici, bagati in fata cu sau fara stimulare materiala, iar mai departe toata lumea ii numeste specialisti. Noi ii primim cu bratele deschise si ne bucuram de fiecare data de cate ori ne vorbesc suav sau grav despre anumite momente din viata, bineinteles facand asta gratuit, fara sa si intreprinda ceva in acest sens. Si asta pentru ca vorba e gratuita.

Divagarea de la realitate

Cineva zicea ca nu vrea sa vada stiri despre accidente rutiere pentru ca acestea il indispun. Sunt ferm convins ca fac asta, dar stirile despre accidente rutiere mai fac un lucru care nu este decat pozitiv: atrag atentia, te fac alert, iti spun ca acolo s-a intamplat accident, iar tu inveti asta pentru ca altii au patit-o inaintea ta si actionezi in consecinta.
Asa si cu evenimentele mondene, sunt exact opusul accidentelor rutiere. Iar astea nu fac decat sa te afunde in lumea aia ignoranta pe care o descriam mai sus. Realitatea e cea care ne inconjoara, nu viata astora de la Izvorani, nu scandalul lui Pepe, nu ce dracu a facut Bianca lui Bote vineri seara (da chiar, cum arata?, a fost in Bellagio?). Adica putem trai cu realitatea vedetelor romanesti, dar atunci cand iesim pe strada si ne cade turturul in cap ne gandim ca ne-a batut Dumnezeu in loc sa ne treaca prin cap sa fi curatat stresinile inainte.

Dosarele Wikileaks versus Columbenii

Voiam sa scriu in articolul asta despre dosarele Wikileaks date publicitatii de catre magnificii jurnalisti de investigatii care au primit de-a gata documentele respective. Si mi-am dat seama ca nu prea am ce sa scriu. Presa romaneasca in loc sa faca tam-tam – de faptul ca   uite ma romanilor sunteti de cacat, va vad americanii ca sunteti de cacat, rad de voi pe aeroporturi, cand va duceti sa aplicati pentru viza si asa mai departe – au preferat sa ignore discutiile despre telegramele lui peste prajit si au vorbit despre scandalul Monica: unde va sta copilul, cu cine, de ce, ce face Irinel.

Trebuia sa aflam ce cred aia despre noi? Nu. Iar asta ne-a facut si mai ignoranti si inchisi in lumea noastra. Iar faptul ca nu ne intereseaza ce cred altii despre noi, nu ne aduce nici un castig. Din contra, ne aduce numai defavoruri. Si asta pentru ca acum, la atatia ani de cand au fost scrise telegramele alea, noi nu am modificat nimic. Suntem fix la fel, ba chiar mai rau, mai ignoranti, mai indiferenti si mai prosti.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: