Jurnalistii fara coaie

In seara asta filmam la Victoriei. Faceam si poze, dar cum la Victoriei lumea e mai vorbareata si au idei corecte in cap, preferam sa filmez. Spre deosebire de televiziuni care stateau pe margine, peste drum si luau imagini de ambianta, eu eram printre oameni, cu camera in mana, filmand tremurat din mana si inregistrand video ce ziceau oamenii.

La un moment dat camera se opreste pe un baiat imbracat in costum, care isi manifesta parerea intr-un mod constructiv. Merita filmat pentru ca spunea ceva relevant si in context. Ceva politic bineinteles.

Ma vede ca il filmez si incepe sa gesticuleze violent si spunand nu ma filma, nu ma filma. Il apostrofez, opresc filmarea si ii zic ca e la un protest, neautorizat, ca striga si ca isi manifesta opinia. Pe langa faptul ca e intr-un spatiu public. Si mi-o serveste pe asta, ca suntem colegi, ca e jurnalist, ca daca apar imaginile cu el pe net este asociat instant cu imaginea […] de unde face parte. Si ca n-ar fi bine pentru el sa se vada asta.

Mai devreme un alt jurnalist foarte bun mi se plangea  ca nu exista la noi jurnalism de opinie. Adica sa isi asume prezentatorul domnule pe post una sau alta. Sa vina si sa spuna pe fata. Sa vina si sa intrebe ca sa inteleaga el, prezentatorul, subiectul discutiei sau parerea invitatului si sa il combata pentru aceasta.

Asta daca cumva avea cineva dubii ca vreunul din jurnalistii romani scrie sau spune exact ce ii trece lui prin cap. Asta daca cineva crede ca vreunul dintre jurnalisti face ceva gandind liber in loc sa intrebe inainte cum trebuie sa scrie.

Stiti, e o televiziune din asta, minora, irelevanta, cu care insa n-are nimeni tupeu, curaj, coaie sa se puna. Iar televiziunea asta are un ID de post care zice exact asta: gandeste liber. Daca aceasta campanie le-ar fi reusit, Romania ar fi fost o tara mult mai buna acum.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply