Manipularea prin Supra-Adevăr

Manipularea prin Supra-Adevăr

Serile trecute la o emisiune de la Digi24, ajunsese discuția la manipulare. Cine manipulează, ce televiziuni manipulează, de ce și așa mai departe. Nu acesta este subiectul acestui articol.
Cosmin Prelipceanu l-a întrebat pe Cristian Parvulescu, dacă manipularea prin ”supra-adevar” există. Acesta a spus ca nu prea există. (nu există nici înregistrarea pe net ca să pot cita exact) Dar a spus ca manipularea prin supra-adevăr nu este un lucru negativ. Deci poate exista și manipulare pozitivă.

Ce înseamnă manipulare prin supra-adevăr?

Intr-o explicatie simplă, manipularea prin supra-adevar înseamnă prezentarea faptelor uncut, unedited, RAW, fără vreun comentariu și fără vreo interpretare a lor. Interpretarea și gândirea acestor fapte este lasată strict pe mâna privitorilor, celor care văd imaginile, fără să audă și părerea cuiva despre aceste imagini. Iar acesta este adevărul.

A doua seară, Digi24 avea cred 20 de camere în Piața Victoriei și a transmis ca la un meci de fotbal imaginile din timpul violențelor. Aceasta le-a adus peste 3 milioane de afișări și aproape un milion de vizitatori unici, cu 9.500 de urmăritori simultani pe streamingul de pe site – capacitatea serverului de streaming este limtată la această cifră.

Și dacă e vorba despre manipulare, eu aleg manipularea prin supra-adevăr. Eu aleg să vad imaginile uncut, RAW și să îmi trag singur concluziile de acolo.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply