Nu semna pentru candidatii la Prezidentiale

Nu semna pentru candidatii la Prezidentiale

In aceste zile este o lupta acerba pentru semnaturi pentru candidatii la prezidentiale. Teoretic lupta e simpla si usoara. Candidatii vin din partea unui partid, partidul are membri, iar membrii partidului sustin candidatul respectiv. Dar sunt si candidati independenti, care, pe langa cei de la partid trebuie sa stranga dublu numarul de semnaturi, adica 200.000 ca sa fie admisi la alegerile prezidentiale.

lista-semnaturi-foto-simbol

Si toata aceasta strangere de semnaturi implica date personale. Care date personale in 2014, sunt mult mai importante decat au fost pana acum. Din pacate, aceste date personale nu sunt securizate. Si drept urmare, tu ii dai candidatului tau numele, seria de buletin, data nasterii, adresa. Suficient pentru orice procesator de date personale sa poata face alte lucruri in numele tau sau sa afle alte date despre tine. Teoretic, datele astea trebuie sa ajunga doar la candidat si doar la Biroul Electroral Central. Practic, nimeni nu garanteaza ca datele personale ale semnatarilor nu sunt vandute mai departe. Sau mai rau folosite in scopuri dubioase.

Un mic exemplu de cum ar putea fi folosite aceste date? Pai cu numele si seria de buletin se pot face inclusiv credite la IFN-uri. Sau mai rau, abonamente la telefonie. Cel mai simplu va includ in liste de comunicare, prin care voi sa primiti spam. Culmea mai aveti si semnatura data.

Si toate problemele astea nu vin din partea candidatilor. Ei nu stiu. Au niste oameni pusi sa stranga semnaturi. Oameni pe care nu ii controleaza nimeni, oameni care pot sa nu fie inregistrati nicaieri, oameni care nu dau socoteala nimanui. Si oare cat costa vreo 100 de date personale ale unor romani?

Si fara nici o legatura cu poza de mai sus, aparent incepe distractia pentru prezidentiale mai devreme.
Untitled

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply