Părere despre filmul Taximetriști (2023)

Părere despre filmul Taximetriști (2023)

Strategia de marketing de la Taximetriști a fost să invite vreo 1.500 de oameni la lansarea lui, în seara lansării, fiind închiriate 5 săli de cinema. Cifra este una estimativă, dar cert este că a fost foarte multă lume.

Mi-a plăcut că accesul la film și proiecțiile au fost făcute în funcție de cum veneau cei de la producție să salute publicul la începutul și la finalul filmului.

Filmul însă este unul dur. Deși majoritatea celor care au fost la această proiecție au lăudat și au găsit scuze limbajului grobian al dialogurilor, acesta abundă de formulări care nu sunt deloc acceptate sau întâlnite în cotidianul curent. De fapt, din discuții se vede cum se portretizează taximetriștii în niște scursuri ale societății, care înjură gay-ii, care își înșală nevestele. Scuzarea unui astfel de limbaj, implică încurajarea acestuia. Atunci de ce spunem că taximetriștii, așa sunt ei, iar această călătorie cu taxiul este un chin pentru orice pasager?
Atunci de ce Speed Taxi a sponsorizat filmul asta? Înțeleg de aici că …

Text despre faptul că la Teambuilding toată lumea a comentat că cineva a zis p*la, iar la Taximetriști au zis că se vorbește frumos.

Filmul e filmat exclusiv noaptea și în mașini. Deci lumina și calitatea imaginii lasă de dorit. Poate că nu se învață încă la școala de făcut filme de la noi, că producția unui film se filmează pentru ecranul pe care se proiectează. La fel cum Avatar se filmează cu camere IMAX, pentru că apare pe IMAX, atunci și un film de genul ăsta, trebuia verificat pe televizoare mari, nu pe ecranul ăla mic de la producție, oricât de profesional ar fi el.
Și din această cauză filmul nu va putea fi văzut pe televizor, deci doar pe cinema. E atât de noise în imaginile alea, pentru că e filmat în întuneric, încât pe televizor se vor vedea purici, nu acel noise dat de ISO pe ecranul de 10 metri din cinema, unde e întuneric.

Sunetul filmului e bun, iar drept mulțumire, directorul de sunet a fost menționat pe genericul de început. Sper că a primit și bani pentru asta și le va da și altora ideile de procesare de sunet pentru filmele românești.

În schimb acțiunea filmului înțeleg că este urmare a unei piese de teatru. Ceea ce e iarăși bine. Au apărut sute de oameni care au văzut înainte piesa de teatru.
Toate momentele amuzante din film, sunt tăiate insă de jena și scârba care intervine atunci când taximetristul se ia de baiatul ăla gay, apoi de ăia care ascultă alt gen de muzică și nu manele, apoi de celălalt gay sau de nevasta de mafiot care îl batjocorește.

Dacă filmul voia să ne ofere o perspectivă asupra vieții reale din lumea taximetriștilor, atunci nu ne-a prezentat și partea bună a paharului. Nici nu ne-a prezentat soluții pentru a nu mai fi taximetriștii văzuți așa rău, ci doar ne-a arătat că dacă mergem cu taxiul ne înjură ăla de la volan, în loc să ne ducă la destinație. Și Speed Taxi a sponsorizat acest film.

Dar mergi la cinema și spune-mi și părerea ta despre acest film.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

One thought on “Părere despre filmul Taximetriști (2023)

Leave a Reply