Povestea licentelor de telefonie mobila. De ce ramanem fara mobil de la 1 ianuarie

Acu vreo 15 ani Orange si Vodafone, prin Mobifon si Mobirom au venit si au zis ca vor sa faca si pe aici din astea cu telefonul fara fir. Drept urmare s-au dus la ministerul comunicatiilor si acesta le-a dat o licenta de emisie. Baietii s-au apucat sa isi puna antene, sa se laude cu ziua X si sa dea numere de telefon si caramizi pe post de telefoane.

Intre timp baietii astia au acoperit cu semnal vreo 98% din tara, fiecare in parte. Iar numarul abonatilor a ajuns la 18 milioane. Adica oricum fiecare roman are cel putin un telefon mobil.

De ce putem ramane fara telefonie mobila?

Cineva imi zicea astazi citind stirea asta ca nu traim in Congo si ca drept urmare n-am putea ramane fara  primii doi furnizori de telefonie mobila din Romania.

Practic nu putem ramane, pentru ca Vodafone furnizeaza mare parte din serviciile de urgenta, comunicatii intre spitale si ambulante, etc. Iar Orange furnizeaza comunicatiile pentru ministerul de interne. Deci sunt vitali. In schimb teoretic, pe 31 decembrie expira licentele de operare GSM a celor doi furnizori. Si asta pentru ca desi trebuiau reinoite pana acum, cei care decid asta Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei si ANCOM nu au negociat continuarea colaborarii cu operatorii de telefonie mobila.

Teoretic o decizie va fi luata pe 28 decembrie, asta in conditiile in care licenta de furnizare expira pe 31 decembrie. Daca nu se acorda licenta, se spune ca totusi nu s-ar opri furnizarea de servicii de telefonie, asumandu-se amenzile, dar totusi nu asa se face.

Se pare ca in spate, pe langa lenea institutionala, exista si impulsul sau spaga RDS pentru a intra si acestia pe frecventa de 900 mhz. Aici nu e o problema, ci doar ca toata lumea va trebui sa puna mai multe antene pentru a asigura o calitate buna a semnalului. Si daca ne uitam la restul Europei, care vrea sa scape de antenele de telefonie mobila, se pare ca nici asta nu e solutia.

Eu cred ca licentele vor fi acordate in continuare. Dar lenea asta institutionala manifestata de minister si ANCOM nu sunt in folosul nostru, al utilizatorilor, al cetatenilor, al fraierilor. Pai in loc sa acorzi facilitati bune operatorilor de telefonie astfel incat noi sa avem parte de tarife  mai mici la telefoane si de internet mobil mai ieftin, tu preferi sa dai emotii in piata ca oamenii sa isi piarda increderea in singurele servicii care ii fac sa comunice mai mult si sa fie mai apropiati.  Sau nu se doreste ca romanii sa comunice mai bine?

Iar acum e cel mai bun moment sa va prezint clipul asta. Pentru ca la asta trebuie folosita telefonia mobila, nu la scandaluri politice sau cine stie ce spaga care trebuie data cuiva sau altcuiva.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d