Premiile Gopo 2014

Premiile Gopo 2014

Acum doi ani am fost la premiile Gopo, am facut poze, dar nu le-am facut publice (cred ca stiu de ce, unii au crezut ca sunt prea multe).  Anul trecut am fost la premiile Gopo, dar nu am scris nici un articol pe blog. Am facut insa doua galerii foto pentru presa si Facebook:  1, 2.

Pe langa aceasta, sunt un mare fan si sustinator al festivalului TIFF.

Si totusi acestea par a nu fi de ajuns. Comentam pe Facebook mai devreme, ca sunt filme premiate la Gopo de care nu am auzit. Desi initial eu eram intrigat, acum imi fac mea culpa si de fapt nu e vina mea. Iar asa cum se intampla de obicei la festivalele de film, asa cum a spus si Tudor Giurgiu, venim la festivale, tipam, atragem atentia, scriem … si atat.

In Romania, 78% dintre orase nu au nici un cinematograf. Romania are un cinematograf la 315.000 de locuitori, fiind pe ultimul loc din Europa.

De altfel, unul din cinematografele pe care le-am vazut zilele trecute, dupa ce a fost transformat intr-o discoteca, a ajuns …

Pitesti - Cinema Dacia 2013 - 7

Vorbim aici de cinematografele de stat, nu de cinematografele din mall-uri. Diferenta dintre salile de cinema private si cele de stat, este ca salile de cinema private nu iti vor promova filme de la care acestea nu incaseaza bani, nu vor promova filme romanesti, ci vor alege intotdeauna filme straine care sigur iti aduc spectatori in sala si se vand pentru ca sunt proaste, pentru ca sunt facute cu bugete de zeci de milioane de dolari, ca sunt spectaculoase, ca atrag oameni.

Dar, ce a ramas aici?

Aici nu a mai ramas nimic. Un cinema pe ici pe colo. Cateva cinematografe la Cluj, unde din fericire exista un festival de film. In rest, nu mare lucru.

Teoretic nu e nimic de facut. Nu e treaba noastra, e treaba lor. Asa incat, putem sa ne scaldam in incultura. Sa auzim ca sunt filme romanesti care apar … din neant, fara buget, fara finantare si fara nimic si care castiga premii internationale. Iar aceste filme noi sa nu putem sa le vedem. Nu pentru ca nu ne-ar placea, ci pentru ca nu au loc in cinematografele private.

Si totusi? Salvati marele ecran. Dati un click, invatati.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply