Realitatile rusesti

In Moscova am citit doua ziare in limba engleza care vorbesc despre ce se intampla pe aici, bineinteles sunt targetate pentru turisti, astfel incat le ofera stirile si evenimentele care i-ar interesa. In schimb mai prezinta si stirile locale de care te-ai intalni pe strada.

Astfel incat am notat doua stiri. Prima ar fi ca in Moscova se desfasoara un protest violent al cetatenilor saturati de traficul imposibil, dar si de decizia primariei de a ridica toate masinile parcate aiurea prin oras si de a introduce sensuri unice pe principalele artele – cele cu multe benzi, tocmai pentru a decongestiona traficul.
Deci nu numai la noi sunt aceleasi probleme cu parcarea, dar si aici, lumea parcheaza care cum unde apuca.

Cealalta stire e ca in Moscova anul trecut au fost doar 7 milioane de vizitatori straini, de la 9.5 milioane cu un an inainte, iar ca asta e grav si ce masuri ar trebui luate.
Pai e simplu. Rusii nu stiu engleza. Degeaba bancomatele lor te intreaba daca vrei sa scoti ruble sau dolari americani, daca nu ai ce face cu ei pe strada. Sa te duci sa cumperi un pachet de tigari e o chestie total interesanta. Am cerut un kent8, mi-au dat un 4. Sau sa te duci sa intrebi ceva pe strada pur si simplu n-ai cu cine vorbi.

Am avut norocul, ca sa spun asa, sa ma opreasca aseara doi tipi pe strada sa ma intrebe unde e o statie de metrou. Bineinteles m-au intrebat in rusa (chiar asa arat, a habitant?:)). Le-am explicat ca pot sa ma intrebe in engleza, astfel incat am ramas surprins cand i-am vazut ca stiu sa vorbeasca engleza. Nu vorbeau prea bine, dar se chinuiau si isi cereau scuze imediat ce greseau un cuvant.

O alta chestie foarte tare este ca toata lumea multumeste. De la portarul pe care il saluti, la copii carora le-am dat mingea inapoi prin Piata Rosie, toata lumea multumeste.  Pana si aseara in club, am dat o bere unui rus mic, din спасибо nu m-a scos toata seara.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply