Romania are nevoie de un cataclism major

Am vizitat foarte putin Europa pana acum. Am vazut diverse orase cu diverse grade de dezvoltare, am vazut diverse tari, dar nici una dintre ele nu este in halul asta de degradare precum este a noastra. Toti ceilalti au fost in stare sa aiba grija de bunurile lor, au reusit sa investeasca in infrastructura, au putut sa isi faca treaba neimpinsi de la spate, au putut sa pastreze ce au dorit si au dezvoltat totul de parca ei ar fi trebuit sa demonstreze ca sunt cei mai buni.

Probabil ca seismul din Haiti a nimerit intr-un loc gresit, probabil ca trebuia sa fie la noi sau probabil ca va fi. Inca stau sa ma gandesc cat ne mai rabda pamantul sau cate sanse mai avem. Am reusit sa naruim tot ce am construit in ultimii ani, dar nici nu am facut nimic pentru a imbunatati situatia. Stam ca intr-o cocina de porci, dar ne laudam ca avem masini scumpe la scara. Spargem strazile ca sa inlocuim tevile doar atunci cand se sparg si doar in locul in care se sparg, fara sa ne uitam ca putem sa schimbam toata coloana si sa asfaltam complet astfel incat strada sa nu aiba gropi. Nu, noi spargem la doua zile dupa ce s-a asfaltat proaspat, la noi se sparg tevile la doua zile dupa ce s-au trasat liniile de marcaj pe strada.

Sa ne uitam la altii mai prosti ca noi:

Prima poza e facuta in Praga pe 28 iunie. Se vede si se intelege ce se intampla acolo: se schimba o teava de apa, o lucrare executata la fel ca la noi, cu gaura in mijlocul strazii, cu deranj, ma rog, fara pamant excavat aruncat acolo. A doua poza, e facuta in acelasi loc, insa pe 10 octombrie. Isi da seama cineva dupa culoarea asfaltului sau dupa asezarea pietrelor de pavaj ca acolo a fost o lucrare candva? Va spun eu, toata strada a fost raschetata si toata strada a fost reasfaltata din cauza lucrarii aleia. Special mi-am facut un semn acolo si am revenit exact ca sa vad cum s-a rezolvat lucrarea.

La noi? Se poate asa ceva? EXISTA ASA CEVA? A VAZUT CINEVA ASA CEVA? Adica dupa ce se efectueaza o lucrare sa vina autoritatile si sa repare acolo unde au lucrat? Sau se poate la noi ca atunci cand se executa o lucrare cel putin pamantul sa fie dat la o parte sa nu se creeze ditamai mocirla si noroiul la prima ploaie?
Nu, la noi e nevoie ca sa vina un ger de -20 de grade ca sa isi dea seama Electrica ca reteaua lor de distributie e depasita de situatie si invechita astfel incat sa dea urmatorul comunicat stupid:

Mentionam ca astfel de probleme sunt cauzate si din cauza vechimii retelei electrice, aflata in exploatare de peste 30 de ani. Incepand din acest an, Enel Distributie Muntenia va derula insa un amplu program de investitii in reteaua electrica astfel incat, in viitor, numarul incidentelor in retea sa fie redus considerabil.
Tot din cauza vechimii retelei este posibil ca si in urmatoarea perioada de timp, din cauza temperaturilor scazute si a consumului ridicat, sa se inregistreze probleme in alimentarea cu energie electrica.

Recomandam tuturor consumatorilor ca in cazul aparitiei unor astfel de probleme sa le sesizeze de urgenta la serviciul Call Center Distributie – 0219291.

Adica pana acum reteaua n-a fost invechita? Pana acum n-au fost probleme? Pana acum ce? Si a trebuit sa treaca 30 de ani ca sa isi dea seama ca a crescut consumul de energie electrica sau cum?
De asta spun. Pe noi nu ne trezeste nimeni. Noi avem nevoie de ditamai razboiul atomic ca sa rada totul sau de inca o perioada de comunism astfel incat sa terminam ce au inceput altii, altfel nu vad cum noi vom face ceva. Deja mi-e teama sa plec la Moscova ca nu cumva sa ma minuneze si mai mult realizarile grandioase si comuniste sau ca nu cumva sa ma sperii si mai rau ca un oras fie el si imens si greu de administrat poate fi mai bine facut decat tampenia asta de oras.

Mai e o ciudatenie. Da, toata lumea ar putea spune ca restul oraselor europene cu castele si poduri de piatra si alte nebunii sunt de mii de ani acolo si ca de aia se descurca asa de bine. Asa si? Noi suntem de mai putin timp, nu puteam invata de la ei nimic? Nu puteam sa preluam nici un alt model? Nu putem sa preluam nici un alt model? Stam sa ne cacam pe noi in halul asta?

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d