Sa alegem cu ochii inchisi

Eu incep sa cred ca premiul nobel pentru pace asta se alege cu ochii inchisi. Adica se strang niste laureati care au facut diverse chestii prin lume pentru pacea mondiala, pentru bunastare si propseritate si cineva baga mana intr-o urna si extrage de acolo castigatorul.

Pai altfel nu-mi explic cum de a luat anul trecut premiul nobel pentru pace Obama. Probabil erau mai multi de Obama in urna din care au extras castigatorul sau au zis sa dea bine la public alegand o persoana care e in fiecare zi la televiziuni razand, spunand ca vor sa faca si sa dreaga si asa mai departe.

In schimb anul asta castigatorul distinctiei mondiale este un chinez dizident. Si acum apar doua nedumeriri ale mele. Pe siteul Nobel se spune ca acest premiu a fost acordat pentru “for his long and non-violent struggle for fundamental human rights in China”. Si acum vin si ma intreb tampit. Care drepturi ale oamenilor din China, sunt un miliard si ceva, sunt mai mult decat jumatatea pamantului, cati poti sa incapa acolo (uite-te la india stau claie peste gramada – acolo drepturi ale omului incalcate), ce drepturi sa mai aiba? Cum poti sa multumesti multimea asta spunand ca au drepturi. Sunt prea multi pentru spatiul alocat tarii lor, e normal sa apara hibe. In schimb aia cu non violent suna la fel de tampit ca si cum la un meci de fotbal ar trebui sa le vorbesti frumos si cu dumneavoastra suporterilor care arunca sticle pe teren si sunt beti morti. Pai si acestia au drepturi si astia trebuie sa fie tratati frumos nu?

Unde sunt anii aia in care premiul nobel pentru pace se acorda alora care reuseau sa scoata mai mult petrol din zacaminte, astfel ducand lumea spre o noua culme.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: