Sa facem afaceri … in Romania

Daca vrei sa faci o afacere in Romania, viata ta devine una haioasa, distractiva, buna, si extraordinara. In acest paradis fiscal in care ne aflam nu trebuie decat sa dam spaga cuiva sus pus ca afacerea sa se puna pe roate. Nu conteaza ca vorbim aici de bordeluri si curve in apartamente sau ca vorbim de trafic de droguri, nu conteaza ca vorbim de magazine de preparare a carnii sau de firme de transport fiecare firma supravietuieste printr-un singur obicei: spaga.

Va intrebati oare de ce a aparut asa brusc greva de la finante? Pai simplu, inspectorii erau verificati sa nu mai primeasca atentii, asa ca primeau stimulente. Pana mai devreme primeau si stimulente si atentii asa ca erau linistiti, dar va amintiti ca peste tot  sunt afise in care se spune ca nu se mai dau atentii.  Scotand si stimulentele acestia au ramas cu salariul mic. Deci back to spaga.

Acum vreo 10 ani primeam telefon la firma inainte sa vina controlul de la alti colegi. Vezi ca e control pe strada, inchide repede ca sa nu te gaseasca in neregula. Inchideam, plecam la o bere, reveneam dupa.  La un moment dat nu eram la firma ca sa efectuez operatiunea asa ca a avut loc descinderea. Amenda a fost mica, spaga a fost dublul amenzii + o cina la un restaurant smecher din oras.

In 2010 treaba cu inchide firma repede s-a mai slabit. Acum nu mai pot veni inspectorii fiscului ca asa au ei chef si sa dea amenzi pentru ca pot. Acum trebuie sa se bazeze pe dovezi si acte, iar evaziunea fiscala a mai scazut putin la nivel de cacanarii. In schimb, in 2010 daca cuiva nu-i convine ceva dintr-o firma ii face dosar. De la evaziune fiscala la telefoane ascultate, la inscenari de lucruri, la opriri in trafic si pur si simplu hartuire nu e decat un pas. Si daca se asculta telefoanele aici se baga in seama presa. Adica nu e de ajuns ca cineva stie prea multe despre tine pentru ca iti asculta niste convrbiri private (cu sau fara voie). Ci cu sau fara voie, convorbirile astea ajung in presa tocmai pentru ca astfel cred unii ca iti fac tie rau. Si presa cum e motiv de scandal, inghite repede, pentru ca nu sunt ei luati la rost, pentru ca nu li s-a dat lor amenda, pentru ca ei stau si pupa in cur si toata lumea e fericita.

Si pe fondul starii asteia de ce ne miram atunci cand vin nemtii si zic ca nu pot face afaceri in Romania, de ce ne miram cand aflam ca o companie romaneasca pleaca in Polonia sa isi faca afacerea de acolo (procter & gamble), de ce ne miram cand aflam ca ne dau faliment fabricile si tot ce trebuie sa producem aici.

Bineinteles ca toata lumea tipa, dar nimeni nu are curajul sa ia o masura sau sa verifice cand cineva spune ca 30% e taxa PDL-ului pentru orice licitatie cu statul  castigata.

La congresul PSD de sambata toti liderii erau agatati de diversi oameni veniti cu mape de proiecte cu idei de afaceri cu chestii din astea. Aia le dadeau mapele, le prezentau afacerile si le spuneau pe direct ca le dau si lor spaga sau ii intrebau cat e spaga sau le promiteau proncentul de intermediere etc.

De altfel o ducem bine, pe strada curge lapte si miere, ne luam salariile la zi, iar cu 4 milioane poate trai oricine destul.  (fac pariu ca Basescu habar n-are cat e un plin de benzina de scoate aberatiile astea)

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: