Sa ne amintim legislatia, tramvaiul are prioritate

In urma discutiilor de pe Facebook de azi dimineata, am stat sa-mi amintesc din legislatie cum au voie tramvailele in intersectii, pe drumurile publice si asa mai departe. Si am gasit aceste doua cazuri.

prioritate tramvai 1

Si cazul in care tramvaiul nu are prioritate.

tramvaiul nu are prioritate e1614251271213

Si cu ocazia asta mi-am amintit si prima mea intalnire cu tramvaiul. Veneam cu masina in Regie si voiam sa fac stanga, pe pod, la Grozavesti. Bineinteles ca n-aveam unde sa ma incadrez, ca sa nu ii blochez pe aia din spatele meu, asa incat am ramas pe linia de tramvai pana treceau toti aia care aveau verde, ca sa pot sa fac si eu stanga spre Regie. Eu si inca vreo 10 masini. Dar eu fiind primul, tramvaiul sa se suie pe mine. Si vatmanul mi-a explicat: eu sunt tramvai, eu nu pot opri, ma sui pe tine fara nici o problema. Cel mai mult il ofticase ca se blocase intersectia si nu tercea nimeni nicaieri, iar tramvaiul are timp in care trebuie sa parcurca o tura.

In alta ordine de idei e simplu. Tramvaiul merge pe sine, de aia pe sine nu se circula cu masina. Vezi Calea Mosilor, de Stefan cel Mare nu pot vorbi, ca acolo ar trebui ridicate niste permise. Si tramvaiul nu poate opri, e metal pe metal, actionat magnetic. Cand tramvaiul franeaza, daca nu e contact fier pe fier, atunci se duce ca sania. Lucescu ce astepta? Sa-l ocoleasca tramvaiul? Ca asa declara. Putea sa opreasca.  Domnu Lucescu, mult stimate conducator de osti, mult prea stralucite antrenor de echipe de fotbal, mult prea stimate si prea vizitate de miliardarii lumii care au avioane mai scumpe decat Taromul – Fraiere, erai pe drumul lui, nu trebuia sa operasca si a facut bine ce a facut.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

One thought on “Sa ne amintim legislatia, tramvaiul are prioritate

  1. Greșită explicația de la imaginea a 2-a pt anul 2021. Tramvaiul nu are prioritate la schimbarea direcției spre dreapta deoarece intersectia este dirijată prin indicatoare.
    OUG 195/2002 – Art.59. – (1) În intersecţiile cu circulaţie nedirijată conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere vehiculelor care circulă pe şine. Acestea pierd prioritatea de trecere când efectuează virajul spre stânga sau când semnalizarea rutieră din acea zonă stabileşte o altă regulă de circulaţie.

Leave a Reply