Salina Praid

V-ati trezit azi ca aveti o zi libera (fericitilor) si ca nu aveti ce face? Pai va suiti in masina si va duceti aici. Trebuie sa va luati la voi suficient combustibil, dictionar roman – roman sau dictionar roman – maghiar, dupa preferinte sau dupa cum credeti ca stapaniti limbile straine. De preferat e sa nu aveti masini cu numar de Bucuresti, iar daca aceasta se intampla puteti sa o dati frumos pe turistii straini si sa vorbiti in engleza si sa va faceti ca nu intelegeti nimic la suprafata.

De altfel localnicii ar fi ospitalieri daca va vad ca aveti bani si ca ati fi dispusi sa ii cheltuiti acolo. Daca nu, trebuie neaparat sa parcati si sa platiti parcarea intr-o zona atat de sigura ca si cum ai lasa masina in padure. Da, sunt rautacios, insa oamenii sunt cei care fac turismul, nu masinile si nici elementele turistice.

Salina Praid e spectaculoasa doar prin faptul ca ajungi inauntru cu autobuzul. Asa ca la fiecare ora pleaca cate un autobuz, de la intrarea in salina, dupa ce ai cumparat bilet de la casa de bilete (uneori sunt si controlori).  Cu autobuzul mergi vreo 10 minute prin bezna, cu viteza, iar senzatia de transport cartofi nu se simte atat de puternic cat frica de necunoscut si ca autobuzul nu stii in ce sau unde se opreste. Trebuie totusi sa suportati mirosul de diesel ars, care invaluie autobuzul imediat ce intra sub pamant.

Ce gasesti inauntru, e minunat. Locuri de stat, mese, scaune, prize, internet mobil  (aproape toti operatorii sunt prezenti in salina) si aer curat. Nu se fumeaza inauntru, toaletele sunt oarecum decente. In schimb e spatiu pentru orice si oricine. Atat pentru copii in locurile lor de joaca, cat si pentru adulti sa faca sport, sa faca aerobic, sa bea o bere la terasa (!) din salina, dar si sa se reculeaga in biserica catolica de acolo.

Temperatura interioara e constanta de vreo 15 grade, asa ca pentru cei mai frigurosi trebuie ceva bluza. In schimb puteti sa va uitati la televizor sa alergati, sa intalniti alti straini care vin sa se bucure de aerul curat si de sare.
Pentru ca salina este inca in exploatare, de la magazinele special autorizate va puteti procura sare de baie, ornamente de sare si alte minunatii importate de la turci sau produse de Salrom.

Va recomand de altfel sa stati in salina mai mult de doua ore, sa mancati o ciorba acolo de la carciuma si sa va incarcati astfel cu energie cat pentru o saptamana intreaga. Iar la plecare sa va asezati frumos la coada pentru autobuz si sa fiti pregatiti pentru inghesuiala pana cand toata lumea se urca in mijlocul de transport, dar si de acelasi miros de combustibil ars de care v-ati deprins deja la intrare.

Intr-un top al destinatiilor de vazut in Romania, din cate am vazut eu pana acum, as pune Salina Praid pe locul 2. Si asta doar pentru faptul ca acolo, inauntru, m-am simtit cel mai relaxat si cel mai bine din toate locurile in care am fost.

Redescopera Romania este un proiect Petrom, sustinut de BCRDaciaRomtelecomParalela 45 si Muzeul National al Taranului Roman.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: