Si-a mai fost un mondial frumos

020

Indubitabil aceasta cupa mondiala este cea mai mare realizare a Africii de Sud. Au ramas cu autostrazi, cu o infrastructura de exceptie, cu stadioane de fotbal construite pentru 2010, la cerintele lui 2010. Au ramas cu 14 televiziuni de sport, programe HD si o multime de fani ai sportului rege.

Poate ca nu si-au scos banii investiti in acest campionat, pentru ca n-au avut suficient de multi turisti, dar ma astept sa ii fi prins microbul fotbalului, iar peste 4 ani Africa de Sud sa faca o surpriza frumoasa in Brazilia. Poate ca nu s-au straduit nici prea mult pentru acest campionat, atat timp cat ei sunt o natiune foarte lenesa si delasatoare, dar hei-rupismul de care au dat dovada le-a ridicat tara la standardele mondiale.

Poate ca nu sunt nici o tara sigura sau cea mai sigura tara in care s-ar fi putut organiza acest campionat mondial, dar categoric au fost cea mai colorata. Iar peisajul, aerul, atmosfera au ramas in mintea si in simtul oricarui om care a fost in Africa de Sud.

Adevarul e ca Africa de Sud s-a dezvoltat subit de la o tara colonizata, macinata de conflicte interetnice intre negri si albi, la o tara care are acum tot ce ii trebuie ca sa fie una din cele mai importante tari din lume. In schimb mai are nevoie ca si populatia ei sa munceasca.

Pe langa Spania, FIFA a fost marea castigatoare a cupei mondiale. Decizia lor de a vinde biletele exclusiv pe internet, desi controversata de englezi, s-a dovedit a fi castigatoare la fiecare meci. Aproape orice meci de la cupa mondiala a fost sold out, acest lucru putandu-se vedea pe fifa.com, iar acolo unde meciurile n-au fost vandute complet, cele cateva locuri ramase libere au fost date cu preturi reduse africanilor care au construit stadioanele, dar si  gratis copiilor de la scoli.

Si pentru ca microbul a intrat in sange, sa strangem bani pentru Brazilia 2014, nu neaparat pentru ca se va califica Romania, ci pentru spectacolul mondialului. O estimare a distractiei din Africa spune ca minim 10.000 de euro ar fi potriviti pentru o saptamana, doua in Brazilia la mondial.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply