Tehnologia si comunicarea

Ieri, intr-o emisiune pe Discovery cineva zicea ca o data cu aparitia telefonului mobil, comunicam mai mult, dar comunicam mai impersonal, fara a ne manifesta sentimentele, mintind mai mult. Mai ales, de fiecare data de cate ori nu raspundem la telefon nascocim o minciuna pentru interlocutorul nostru.

Si asta cam asa e. Comunicam mai mult, vorbim cu multa lume, vorbim cu 500 de oameni pe internet si cu alti 300 la telefon, dar pe cati dintre ei ii cunoastem personal? Pe cati dintre ei i-am intalnit sau vrem sa ii intalnim?

Toata tehnologia asta moderna te face mai singur, te face sa te retragi in fata monitorului fara sa interactionezi cu cel de langa tine, fara sa ii acorzi atentie, fara ca sa mai bagi pe cineva in seama de langa tine. Acuma veti putea sa ziceti ca … vai… vorbesc cu nu stiu cine pe net si vorbim de incingem tastatura, dar … degeaba. Cand te intalnesti cu acea persoana nu ai ce spune, nu ai ce vorbi, pentru ca atunci te intalnesti cu sentimentele si cu simtiri, nu cu taste, pixeli si biti. Iar daca comunicarea verbala / socializarea intre doua persoane in stilul vechi nu exista, atunci acele doua persoane vor fi straine, unele fata de altele intotdeauna.

In paralel, avem IM si retele de social networking, ce facem cu ele? Nimic, vorbim pe messenger, pentru ca nu e persoana de dialog langa noi ca sa poata sa ne citeasca in ochi daca spunem adevarul sau mintim, drept urmare alegem sa mintim. Cautam in retelele de social networking sufletul pereche si alte aberatii de genul asta si de fiecare data dam peste minciuni. Dam peste persoane ce sunt acolo pentru ca au o problema, pentru ca se prefac, pentru ca vor sa fie altcineva.
Nu vreau sa dau exemple aici, pentru ca ar trebui sa exemplific pe oricare dintre voi cei care cititi asta.

Drept urmare, pentru a putea sa nu fiti priviti ca niste oameni ratati care atunci cand ies in societate nu stiu sa se comporte, nu stiu sa vorbeasca, mai ales nu stiu sa interactioneze cu oameni noi, exemplificati comunicarea interpersonala, nu cea internetica. Da, e bine sa stabilesti pe internet cum sa iesi la bere, dar nu e bine sa o intrebi pe internet ce pozitii sexuale ii plac, astea se intreaba in pat, sau cel putin in lift in timp ce urci spre apartamentul tau 🙂

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: