Ziaristii si internetul (2)

Despre faptul ca ziaristii habar n-au ce e ala internet, asta o stim, mai ales am vazut-o de cateva zile incoace.

Despre faptul ca la televizor, in presa sau oriunde altundeva NU avem vreo emisiune, vreun articol de informare despre internet, asta o stim de cand aveam HC-uri acasa, iar TVR ne trimetea programe si jocuri in eter.

Dar, ce sa mai continuam? Nu vorbim aici de publicatiile de specialitate pentru ca n-are sens. Ei oricum scriu despre ce e nou pe piata, te mai invata cate un gadget, o chestie, dar nu in atat incat sa te faca as in calculatoare, sau macar sa te invete sa il deschizi. Apesi si tu pe butoane acolo, sa vezi ce se intampla. Pentru ca in publicatiile de specialitate sunt doar prezentari de firme, care la randul lor, platesc.

Bun, aia a fost introducerea. Acum avem ziaristii care au net, care au calculatoare si care mai nou isi fac materialele pe calculator, nu  pe masina de scris. Desi … in nici unul din cazuri nu stiu cat de repede tasteaza. Pana aici e bine. Insa, cati dintre ei nu au deschis vreun virus vreodata. Cati dintre ei nu au dat click pe un atasament dintr-un mail, numai pentru motivul ca nu stiau ce e si ca vroiau sa vada. Cati dintre ei nu stiu ce e aia o pagina de web, sau cum sa utilizeze un calculator la nivel mai mare decat mail / office / messenger?

Si atunci, daca stii ca nu poti si ca nu stii calculatoare, de ce nu angajezi pe unul care sa te invete? De ce nu il intrebi toate chestiile referitoare la calculator? Ca de aia esti jurnalist, ca sa pui intrebari.

Mi se pare extraordinar de absurda decizia CRP de azi, in care in termen de 10 zile Evenimentul Zilei sa vina cu un raspuns, ca de unde si cum din reteaua lor cineva a accesat ftp-ul de la Adevarul. Mi se pare total idiot, cum  … tu, ziar de calibru si notorietate ( adevarul )  sa acuzi ca cineva iti intra in ftp-ul tau? Pai de ce dracu nu ti-l securizezi? Sau la voi la IT lucreaza oameni care sunt tot jurnalisti si cunosc calculatoare din auzite?

Nah … eu nu cunosc calculatoare din auzite. Am auzit despre ele, mi-au placut si le-am invatat bucata cu bucata. Atunci nu-mi zici ca daca eu nu m-as proteja ar fi vina aluia care mi-ar ataca vulnerabilitatea. Nu … ar fi vina mea ca eu am facut greseala.

Dar, cum nu ma mira si cum … acolo undeva in CRP sunt oamenii aia influentabili, ca Evenimentul Zilei sa se aleaga cu o sanctiune ca a aflat de la cineva din interiorul Adevarul o parola. Si de ce Adevarul nu isi face ancheta interna? Sau … de ce nu isi publica materialele pe trilulilu sau pe youtube, inainte de a le publica in ziar? Sau pe un blog … ce o fi asa de greu? Asta ca sa nu mai faceti acuzatii idioate.

Ah nu … ca astea pot fi sparte repede 🙂  NU ?!

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply