Ziua PI, cercertarea romaneasca la pamant

Azi e ziua PI, adica 14 martie, adica 3.14. Unde aceste cifre sunt o constanta matematica implicata in numeroase formule si aplicatii.
Eh, pentru ca e o zi asa de speciala pentru matematica google si-a modificat log0-ul intr-unul cu niste raze, in care aflam cate ceva despre cerc, unde este π intr-un cerc, dar si alte formule ce includ aceasta constanta.

La click iti da cautarea de google romania pentru ziua pi. Ma asteptam sa gasec zeci de stiri si evenimente organizate de institutele de cercetare romanesti, de politehnici, de facultati, de studentii, de geeksii care sa ne ofere mai multe informatii, chiar sa ne invite la party-uri ale fraternitatilor π.

Din pacate nu. Pentru ca n-avem unde, n-avem cum si nici nu mai avem interesul in care sa facem ceva. Am fost la Magurele o data si am vazut de pe afara institutul de cercetari nucleare. O cladire comunista de birouri  ce asteapta sa se darame. Am vazut ditamai crapaturile in ziduri, dar si geamuri lipsa. Si daca te gandesti ca de aici a plecat tipul care a inventat televizorul LED.
Daca e sa ne gandim la facultati nici astea nu ofera mare lucru studentilor pentru cercetare. Fiecare student nou trebuie sa vina si sa refaca, parca robotic, ce a facut cineva dinaintea lui, intr-un proces de cercetare si astfel nu ajungem sa progresam, ci sa facem toti acelasi lucru. Daca ar fi sa se faca ceva inovativ,  se cere finantare, iar pentru asta facultatile nu vor sa aloce nimic, au ele alte ganduri cu banii aia(din cicul sa puna sistem de supraveghere de la UTI – nefolosibil).

Si daca ne mai intrebam de ce cumparam produse de la altii, de ce inventeaza altii roata si apa calda, iar noi o importam. Pai din cauza asta se intampla, pentru ca ei aloca resurse cercetarii, in timp ce noi alocam cercetarea la gunoi.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply