Admiterea la facultati o problema? Raman facultatile fara studenti?

Eu tind sa cred ca rezultatele de la bac nu au fost pentru ca elevii n-au invatat. De fapt nu numai din cauza asta. Rezultatele dezastruoase de la bac sunt o palma la adresa sistemului universitar pe bani din Romania. Si cum toate facultatile se bazau pe miile de studenti care sa le plateasca taxe de mii de euro pe an, acum au intrat deja in panica.

Nu sunt studenti, nu sunt taxe

O facultate de stat primeste o parte de bani de la buget, dar o mare parte de bani din taxele studentilor. Pentru facultatile de stat, mai nou, camera deputatilor a adoptat un proiect de lege prin care locurile cu taxa sunt eliminate. Asta, teoretic, inseamna mai putini studenti in invatamantul subventionat, astfel incat acestia ar putea fi mai performanti. Povestea mai grava e la facultatile particulare, unde acestea se autosustin doar din taxele incasate de la studenti. Taxele nu sunt mici deloc. Iar din taxele astea facultatea trebuie sa aiba si un profit, tocmai pentru a putea sa faca investitii, sa construiasca camine, sa doteze facultatea si alte detalii oarecum nesemnificative in ochii studentilor, dar foarte costisitoare.

Admiterea din toamna nu e o solutie

Deja mai multe facultati au anuntat ca au ramas cu locuri libere in sesiunea de admitere care nu a inceput inca. Cu alte cuvinte daca elevul n-a luat bac-ul n-are cum sa se inscrie la facultate. Nefiind suficient de multi inscrisi, facultatile nu isi acopera numarul de locuri, categoric nu isi vor putea acoperi cheltuielile.
Asa ca multe facultati au decis ca vor avea sesiune de admitere si in toamna. Acum stau sa ma intreb pentru ce? Pentru astia care au picat o data la bac si mai dau bac-ul o data sa ii bagam si pe ei la facultate ca sunt buni banii lor?

Ce mai inveti la facultate?

Pentru ca am facut o facultate de stat, bineinteles la cu taxa ca pe vremea mea era cu examen de admitere si se luau in considerare niste note din liceu, am fost total dezamagit. Nu ca nu ma duceam la cursuri, ci pentru ca ducandu-ma la cursuri nu invatam nimic. Cel mai hilar exemplu a fost cand la un moment dat trebuia sa facem o macheta de ziar. Mi-am instalat quark-ul pe calculator, tzac, pac, am facut o chestie mai misto decat 24fun, coperta interioara, editoriale, etc. La facultate am fost depunctat ca chipurile n-am lucrat pe bombele lor de calculatoare, ca am facut-o in alta parte, ca am furat-o de undeva, ca mi-a facut-o altcineva. Degeaba am stat sa le explic ca uite ti-o redesenez acum tzac, pac, profii incuiati la minte acolo raman.

Si in momentul asta studentului i se ia de facultate. Si de asta ii vezi in cluburi, ratati sau cumparandu-si lucrari de licenta. Pentru ca nu sunt stimulati sa faca o lucrare proprie. Bineinteles ca facultatea n-are nici un interes in asta, ca doar ei isi iau banii din taxa. De anul asta cu mai putini studenti.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply