Berlin, a doua impresie

Societatea asta multilateral dezvoltata din care facem parte se duce naibili (!) de rapa. Si asta nu e un lucru bun. Adica cam ce vedeam noi in fimele cu imagini din 2040 si prin zona aia, le experimentam acum in realitate.
Partea buna e ca in Berlin sunt doua tipuri de oameni, oamenii care se duc la munca in fiecare zi, la costum, pantaloni de stofa, masini sau biciclete si antisocialii care de fapt traiesc de pe urma primului tip de oameni, din ajutoarele sociale, din faptul ca statul nu ii lasa sa moara, dar nici nu le permite sa evolueze.

Si totusi Berlinul este un oras foarte cosmopolit, cu o multitudine de nationalitati, cu foarte multe obiceiuri si cu traditii straine care se imbina cu cele germane. Fiind impartit in doua de un zid pentru foarte multi ani avem astfel o parte dezvoltata si o parte mai modesta si mai rustica. In partea estica au ajuns si strainii, care au venit acolo cu Kebab si obiceiurile lor. Dar toti respecta un singur lucru, rigoarea germana.

Am vazut intr-o seara la terasa cum decurge o arestare. Au venit 4 politisti, din care doi erau cu mana pe pistoale, au invaluit doua persoane dubioase, le-au imobilizat in vreo 2 secunde, iar apoi dupa alte doua minute de perchezitie, dupa ce au gasit in genti ce trebuiau sa gaseasca, au mai chemat o masina si au carat linistiti oamenii la sectie cu catuse. Fara discutii, fara parlamentari inutile, fara stai ca sunt tatal lui fiul, fara cunosc pe Gigi si pe Mihai. (am incercat sa filmez asta, dar era prea intuneric pentru camera mea. Si pentru ca nu gasesc un video cu baiatul ala beat pe strada, vi-l arat pe asta.)

Orasul e curat pentru ca oamenii il pastreaza curat. Nu stiu cat sunt amenzile pentru ca nu isi spala si curata propietarii magazinelor trotuarele curate, dar am vazut ca in fiecare seara vanzatorul magazinului cu bucurie si veselie cum isi curata trotuarul din fata pentru a fi curat si a doua zi. Iar masinile de gunoi nu apar decat noaptea pe strazi, atunci cand nu ar deranja pe nimeni, nici turisti, nici trafic.  Si pentru ca in spatiile inchise nu se prea fumeaza, toate cosurile de gunoi de afara sunt prevazute cu scrumiere. Iar cosurile de gunoi nu sunt puse aiurea, ci exact acolo unde e nevoie de ele.

Pentru ca Germania e o tara foarte democrata, acolo se poate bea pe strada. Daca va duceti astfel in Alexander Platz, veti vedea o groaza de minori care dau pe gat sticle de vin si de bere cu o viteza pe care pe voi v-ar lasa cu gura cascata. Si dupa ce fac asta se culca pur si simplu pe asfalt sau canta. De asemenea si prostitutia e legala in Germania. Si nu vezi orice, ci fete frumoase. In schimb intr-o seara erau doua fete la o terasa care ne-au zis ceva in germana. Cum n-am inteles am trecut mai departe.

Una peste alta berlinezii sunt foarte deschisi si ajutatori. Am vazut cum daca opresti niste fete pe strada sa le intrebi unde e nu stiu ce, poti sa le inviti la un suc dupa sau se ofera ele sa te duca la locatia aia. Iar razboaiele prin care au trecut le-au deschis ochii si au permis orasului sa se dezvolte corect si normal. Strazi largi, o retea de transport in comun, dar si trenuri de mare viteza in centrul orasului exact acolo unde e nevoie, mai ales fara sa incomodeze pe cineva.

Cersetorii ii recunosti imediat, umbla cu pungi cu Kaufland in mana, dar sunt imbracati la sacouri raiate curate si cauta prin cosurile de gunoi. (aici ar trebui sa-mi amintesc ca si romanii prefera sacourile raiate?)

Daca in timpul saptamanii turistii se amesteca printre oamenii normali, in week-end, mai ales daca e soare orasul se umple de viata, de turisti, de oameni care fac poze peste tot si de nemti care ofera spectacole de genul asta.

Pozele cred ca vorbesc de la sine. Si daca m-ati intreba ce am vazut din Berlin, va zic IFA. Adica, ce ar trebui sa vad din Berlin, daca nu IFA. Asa cum la San Francisco am fost sa vizitez sediul Twitter, la Berlin am fost sa vizitez IFA.

In schimb nemtii au rezolvat perfect si corect problema traficului. Nu iti convine sa stai in trafic, ia-ti bicicleta. Si lumea si-a cumparat biciclete atat de multe incat strazile sunt acum libere. Dar atentie pe trotuare la pistele de biciclisti, se merge foarte tare. In schimb pe strada, nici o masina nici macar nu calca linia de demarcatie intre ei si pistele de biciclisti sau benzile de autobuz.  Iar la semafor claxoneaza doar disperatii cu masini vechi si proaste. Ma intreb insa ce asculta in masini soferii, ca iarasi muzica tare se auzea doar din masinile proaste.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: