Birocratia si lipsa de comunicare intre institutiile statului

Ce titlu am putut sa aleg si eu, parca as spune o noutate. In schimb am o poveste sa va zic …

Azi m-am gandit eu sa ma duc sa-mi reinnoiesc pasaportul, pentru ca atunci cand am plecat in Africa era cat pe ce sa nu iau viza, din cauza datei de expirare a pasaportului. Si drept urmare am plecat la drum pe caldura asta. Undeva la iesirea din Bucuresti m-a lovit un val puternic de caldura, in timp ce termometrul masinii arata doar 37 de grade, ceea ce inseamna ca asfaltul si radiatiile sunt mai puternice decat ma asteptam.

Cum eram eu obisnuit sa fac pasaportul, acum 5 ani cand l-am schimbat ultima data, te duci doar cu buletinul si scoti pasaportul nou, asa m-am dus si astazi. Baiatul de la ghiseu, un tip ciudat de vorbitor si de binedispus, mi-a zis ca-mi trebuie certificatul de nastere si copii dupa buletin si certificatul de casatorie. M-am mirat de ce imi trebuie astea pentru ca acum 5 ani nu-mi trebiuau si mi-a explicat ca de fapt nu mi-ar fi trebuit, dar am schimbat buletinul.

Ha?! Ce are schimbarea buletinului cu un nou pasaport, e acelasi buletin nu? Ei bine, nu e. Cartile noi de identitate (naiba stie de cand) sunt diferite de cartile de identitate de acum 10 ani de zile. Au lipsa din ele campul care scrie prenumele tatalului si al mamei. Si pentru ca nu mai am pe buletin numele parintilor mei, trebuie sa le aduc astora de la pasapoarte un alt act doveditor care sa le spuna ca sunt baiatul lui mama si al lui tata.

Si asta e like … wtf?! Cum adica au decis astia care fac buletinele sa scoata randul ala de pe cartile de identitate, asa de capul lor? Adica nu s-or fi gandit ca poate le mai trebuie si altora asa ceva? Sa zicem politistilor care te legitimeaza pe strada si te intreaba cum o cheama pe mama si pe tata? Sau cel putin alora de la pasapoarte? Iar astia de la pasapoarte de ce n-au facut scandal si de ce n`au reclamat problema inainte sa schimbe buletinele tuturor?

Drept urmare a trebuit sa mai fac vreo 80 de kilometri in plus sa caut certificatul de nastere pe unde l-am pierdut, sa ma intorc, sa conduc violent si sa ma enervez incercand sa ajung inapoi la serviciul pasapoarte pana la ora 16:30 cand teoretic se incheia programul cu publicul.
Am ajuns la 16:35, am parcat si am alergat inspre sediul politiei. Am intrat, iar la etajul 1 era pustiu, lumini stinse, televizoare stinse, geamuri inchise. Nu mai era nici un angajat. Nici macar portar sau vreun alt birou de copiat acte ceva, nimeni, nimic … zona crepusculara.

Bine, pe langa asta Romania in ultimii 50 de ani n-a reusit sa gaseasca o solutie ca sa nu se mai plimbe fraierul tot orasul ca sa plateasca o taxa la CEC pentru pasaportul electronic si o alta taxa, in celalalt capat al orasului la trezorerie – ceva de genul taxa consulara. Mai mult de ce nu se platesc taxele astea toate la un loc, la un automat in incinta serviciului de pasapoarte? E asa de greu sa automatizezi chestia asta?

M-am ofticat ca am lasat aparatele foto in masina, altfel pozam prin Ploiesti niste lucruri cu adevarat interesante. Dar o sa incerc luni.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply