Blackberry 10, mai tarziu e mai bine

Blackberry 10, mai tarziu e mai bine

Toata lumea a facut misto de Blackberry cand a venit vorba de noul sistem de operare Blackberry 10, de noile telefoane “copie dupa iPhone” si asa mai departe. Si au facut bine. In schimb, au avut cea mai cool campanie de marketing din cate pot exista. Pe principiul, ce leak-uri, de ce sa avem nevoie de oameni care sa ne laude produsele, iata CEO-ul si CFO-ul cum au venit cu telefoanele la un meci de baschet si le-au folosit acolo sa faca poze. Iar presa i-a promovat imediat. Si ma gandeam la alte campanii costisitoare de marketing, iata ca aici a mers simplu si direct chiar cu cele mai improtante persoane din companie.

Apoi a venit vremea ca Blackberry sa devina si numele companiei. Pentru ca RIM era deja tercut, iar Blackberry e chiar ce trebuie.

Am avut ocazia luna trecuta prin Orange Smartphone Testers sa testez noul Blackberry 10. Am intarziat articolul special pentru a nu fi acuzat de un review neobiectiv. Asa incat intr-o parere extrem de obiectiva, comparat cu alte telefoane din dotare, Blackberry 10 este WOW!  Nu e doar “bun pe nisa lui” cum zice Dan, este de-a dreptul WOW. Si asta de la simplul fapt ca serviciile de push mail si altele functioneaza foarte bine fara abonament special de Blackberry. Ce nu merge este BBM-ul. Dar pentru el avem acum Whatsapp pe Blackberry 10.
Totusi, avand un software total nou si fiind la inceput, sistemul de operare are oarece probleme de logica, dar acestea se rezolva de la un update la altul. Si totusi accelerometrul nu stie sa se intoarca corect atunci cand faci o poza. Adica ai sansa ca sa intorci telefonul pentru a face o poza lata, iar el sa o considere portret sau invers.

Bateria pe Blackberry Z10 tine 24 de ore, cu pushmail activ, pe 4 conturi, facebook, twitter, whatsapp. In total vreo 1000+ de mailuri pe zi, notificari la cateva secunde. Daca ii scoti vibratia din notificari bateria tine si mai mult. La utilizare intensa Blackberry Z10 tine de la 8 dimineata pana la ora 24. Adica e cam gandit sa-l incarci in fiecare seara, dar si sa te intorci acasa pana la ora 24. Si e si foarte rezistent. Nu v-am zis ca am jucat fotbal cu el, dar mi-a cazut din buzunar pe asfalt, pe gresie, pe mocheta, pe parchet. De vreo 7 ori in total. N-a patit nimic.

Blackberry Z10 face niste super poze. Si pentru ca am avut telefonul o perioada limitata de timp n-am apucat sa-l curat de poze sau sa le scot din telefon, asa ca am aici doar ce am urcat intre timp pe Facebook.

De ce am zis ca mai tarziu e mai bine? Pentru ca Blackberry avea o nisa. Nisa oamenilor de business care foloseau un telefon destept ca sa primeasca mailuri instant. Intre timp au aparut smartphone-urile dar acestea s-au detasat de functia de business. Asa incat a fost nevoie de Blackberry sa vina cu un smartphone business. Si daca ne uitam la telefon ca face poze atat de bune, ca are mail in push fara abonament Blackberry, ca are toate aplicatiile android compatibile cu sistemul de operare Blackberry, ca are si cam 100.000 de aplicatii dezvoltate pentru acest sistem de operare; asta inseamna ca telefonul are sanse mari.  Si mai e un lucru, tastatura e foarte usor de folosit. Nu ai nevoie sa te intorci sa rescrii sau sa recorectezi cuvantul, iar viteza cu care poti tasta poate fi crescuta. Eu chiar preferam sa raspund la mailuri de pe Blackberry Z10 decat de pe alta tastatura.

Si de fapt, atat timp cat cineva a cumparat deja un milion de telefoane Blackberry, nu le-a cumparat degeaba sau ca sa salveze compania canadiana. Le-a cumparat pentru ca a fost multumit de ele.

Pretul la liber al lui Blackberry Z10 e cam maricel, iar la abonament pleaca de la 200 de euro. Si totusi, ar cam fi vremea ca angajatii cu blackberry-uri din alea vechi sa faca upgrade. Se aude la logistica?

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply