Cat de usor e sa iti platesti impozitele

Vineri mi-am platit impozitul de casa. Ca sa o spun drept, ma gandeam sa fiu rau platnic, pentru ca tot vazusem la televizor o groaza de stiri alarmiste ca vai doamne cozi interminabile, cozi interminabile pentru ca sa poti plati online si asa mai deaprte.

Cam asa si este, dar toata problema asta e artificiala. Adica pentru a putea plati online ai nevoie pe ghiseul.ro ai nevoie de un username si o parola. Daca nu le-ai primit deja in cutia postala, trebuie sa te duci sa faci rost de acestea de la Primarie. Acolo unde faci rost de userul si parola pentru Ghiseul.ro e atat de liber incat oamenii se bucura ca ajungi sa ii bagi in seama. Criserb a fost si e fericit, a platit in 3 secunde pe internet, a folosit cardul, a avut comision zero si acum are si locul de parcare rezervat.

 

In schimb eu am fost ala care si-a luat teapa. Anul trecut cand am platit impozitul la apartament, eram atat de entuziasmat incat naiba stie ce am facut cu chitanta de la impozite locale. Aveam nevoie de chitanta aia pentru ca pe ea aveam rolul. Rolul este subiectul cozilor de la impozite locale. Toata lumea sta la coada pentru a vorbi cu un inspector local, pentru a le inregistra in baza de date cu nume, prenume, CNP si adresa, pentru a dovedi acum si electronic ce case au oamenii. Si cum ziceam, pe chitanta de anul trecut exista rolul scris. Cum eu habar n-aveam asta, am stat la coada de pensionari, care stau in apartamentele alea “din ‘76”  ca sa aflu ca eu am rolul facut, ca nu mai trebuie sa fiu inregistrat (deja facusem scenarii apocaliptice cu CNP-uri) ca pot sa ma duc sa platesc direct.

Dar cum e in orice institutie publica, la casa e motiv de coada, scandal si galagie. Si  am inteles de ce se si enerveaza casierele. O data ca nenea ala care se duce la casa  habar n-are ce trebuie sa plateasca. A doua oara ca n-are bani pentru a face chestia asta. Bine, nici eu n-aveam bani, dar eu nu umblu cu bani la mine. Asa incat nenea ala din fata mea, a stat vreo 5 minute sa se caute de marunti, ca sa dea el acolo 0.2 lei pentru ca asa trebuie. Si ma uitam linistit la el, asteptand sa termine, spre disperarea alora din spatele meu.

 

Cand mi-a venit mie randul sa platesc, iarasi eu nu stiam ce platesc, tanti era exasperata. Dar i-am zis ca am toate facute, sa ma caute acolo. Imi cauta adresa, ma gaseste si imi zice sa platesc 156,234 lei, o chestie din asta. Zic bine, scot cardul VISA si i-l dau.  Casiera era o persoana mai in etate asa si ma asteptam sa aiba ditamai criza de nervi: ah, imi dai card, eu nu stiu sa folosesc din astea, daca nu merge, etc.  Dar cand colo o vad ca se insenineaza la fata si ca imi multumeste ca i-am dat cardul, ca asa pot plati suma exacta si ca nu isi mai bate capul cu dat rest, cu facut monetar si asa mai departe. Iar banii se transfera virtual intre conturi imediat. Si mi-a facut si reducere de 10% ca am platit impozitul local inainte de termenul de 31 martie.

 

Cool zic. Eu si mai bucuros ca am rezolvat in jumatate de ora o treaba care se putea rezolva in 5 minute.

Si ca tot m-am bucurat ca am platit cu cardul, m-am gandit sa caut pe net si ce primarii accepta plata cu cardul. Si nu sunt prea multe. Si acum ma intreb de ce nu? Adica tu ca primarie de ce n-ai lua un POS din ala ca cetatenii sa iti plateasca linistiti cu cardul, tu ca primarie, sa incasezi direct banii in cont si sa nu te mai stresezi cu toata procedura mutarii banilor de colo, colo.

 

Si ca sa concluzionez. In  Bucuresti din fericire poti plati cu cardul la orice primarie. In final si sectorul 3 e in ghiseul.ro, dar pentru asta trebuie sa te duci la primarie sa iti iei useru si parola. Plata cu cardul e fara comision, rapida si fara probleme. Iar asta ar fi buna si pentru primarii. Mai trebuie doar sa le puna in practica.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: