Ce este zelist?

La articolul de mai jos am primit comentariul asta. Cateva interbari la care incerc sa raspund scurt si in principiu cat de mult am inteles eu din functionarea Zelist. Si am tot primit cam aceleasi intrebari de cand exista serviciul.

Pana la urma, ce face Zelist-ul?

Zelist face topul blogosferei romanesti dupa anumite criterii. Criteriile sunt in prima pagina: top 10, comentarii, reactii. Zelist foloseste niste algoritmi complicati in alcatuirea acestor topuri, tinand cont de numar de articole, comentarii, trafic, trackbacks si asa mai departe. Practic se comporta ca un google, crawl-uind blogurile  in fiecare zi si interpretand ce gaseste pe ele.

Ce inseamna sa fii important in Zelist?

Inseamna ca esti in topul relevantei blogsferice. Pe langa trafic cei din topul zelist sunt considerati cei mai influenti oameni din blogosfera.  Si daca esti o minivedeta, inseamna ca restul vine de la sine.

De ce trebuie sa fii important in Zelist?

Asta e o intrebare de genul de ce trebuie sa ai scula mare. Pai ca sa ai cu ce sa te dai mare, sa iesi pe strada si sa zici …eteh, sunt in zelist, sunt acolo sus, sunt vedeta. Si bineinteles, sunt mai tare decat Mircea Badea.

Cate categorisiri si topuri se mai fac?

Pe langa  zelist exista trafic.ro, sati, gtop.ro si tot soiul de alte motoare de contorizare al traficului. Pe langa acestea e folosit cu succes technorati, un tool ce masoara blogosfera la nivel mondial, folosind aproape aceleasi criterii ca si zelist.  Bineinteles php-ul si bazele de date ne-au invatat ca se poate face orice fel de categorisire si orice top.

In cate parti s-a impartit blogosfera romaneasca?

In o groaza de parti. Ma gandesc acum la cateva criterii, le scriu asa cum imi vin in minte:
– intre zoso si restul lumii care-l uraste pe zoso.
– intre bloggerii cu trafic si restul lumii care ii urasc pe primii.
– intre bloggerii cu numele, sau cei care fura continut si cei care produc acest continut.
– intre bloggerii care scriu de placere si cei care cred ca se fac bani din blog.
– intre bloggerii baieti si bloggerii fete.
– intre bloggerii care socializeaza si ceilalti care nu vor sa recunoasca ca au un blog.
…. of of … mai ziceti si voi ca mai sunt o groaza.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: