Ce face romanul pentru Romania?

Intotdeauna am apreciat romanii plecati peste granita. O data pentru curajul de a pleca din tara, a doua oara pentru lucrurile minunate pe care le-au facut acolo pentru tarile in care au plecat. Dar asta a fost bineinteles si motivul pentru care i-am urat la fel de mult. Pentru ca nu au mai facut nimic pentru Romania, tara din care au plecat. Pentru ca aceleasi lucruri puteau sa le faca si aici. Au dezertat, au tratat, au incetat sa mai lupte aici si au plecat din tara.

In schimb strainii ne dau sfaturi. Pe langa asta, apar si romanii din afara care trag concluzii si ne si spun cate una si alta despre Romania, atragandu-ne atentia atunci cand gresim si cu ce anume gresim. Unul dintre ei, comentand la un link de pe facebook a zis asa:

ce isi doresc romanii

Pe langa asta toata lumea il uraste pe Basescu. Drept urmare nimeni nu a dat nici un fel importanta discursului acestuia de saptamana trecuta. L-au dat la diverse si au facut misto de Presedinte si de functia lui in stat, care rujandu-se, care aratand cu degetul. Dar nimeni nu l-a ascultat serios. Pe bune, acum eram in masina in drum spre munca ascultandu-l pe Basescu. Nu poate fi nimic mai brainwashing decat atat. Astfel incat faza cu rujatul m-a facut sa rad isteric de unul singur.

Revenind, Basescu a fost zilele trecute plecat pe afara si si-a luat ditamai muia. Pe principiul clasic, ba romanii tai sunt nesimtiti, sunt lenesi, nu fac nimic, nu stau decat sa fure, ati luat imprumutul ala de la FMI si ce ati facut cu el?

Si Basescu a venit inapoi sa ne spuna astea. Culmea e ca a spus-o parinteste, a spus-o cu binisorul, cu hai va rog eu frumos, cu Guvernul ar trebui sa faca, parlamentul ar trebui sa faca, una alta. Partea nasoala e ca atat poa sa faca Basescu. Atat ii permite functia de presedinte. Daca ar fi fost dictatura ar fi rezolvat mai usor treburile, dar asa nu poate decat sa faca consultari, sa se roage de ei si sa faca declaratii politice pe televiziuni fara a se implica politic (asta e oarecum la limita).

Bun. Ca a venit Basescu sa ne spuna lucrurile astea e grav. Ca a stat degeaba pana acum e si mai grav. Pe modelul indolentei romanesti, cum s-a vazut in functia de presedinte lui Basescu i s-a rupt direct de tara, iar sub scuza ca bea si ca fumeaza din cauza stresului functiei nu a facut nimic ca sa se implice aici. Ce putea face? Ce faceau Nastase si Tariceanu anii trecuti, apareau in fiecare zi la televizor laudandu-se ca au consumat un sul de hartie igienica dupa masa de pranz sau ca nu stiu ce contract s-a semnat sau ca se deschide fabrica la Craiova, dupa care inca 3 zile ca s-a deschis fabrica. Asta iti arata ca iti pasa, oarecum, iar transparenta oferita de TV te implica in actiune. Dar si-au dat seama ca nu e buna nici asta, asa ca stau si o freaca ascunsi de camerele TV (sa ne uitam cum mai apar la televizor guvernantii, PDL-istii si Boc sau Basescu care fac asta doar pe TVR si RRA).

Concluzia e simpla. E usor sa fii afara si sa zici ca romanii nu vor sa munceasca, atat timp cat tu muncesti pentru alte tari. E usor sa fii Basescu si sa vii si sa zici ca trebuie sa facem, ca suntem in cacat, ca astia ne arata cu degetul. Dar e si mai grav sa ti se rupa de toate chestiile astea si sa nu ii ceri explicatii lui Boc, ministrului cutare sau oamenilor din partid care mai pot sa iti explice ce fac si cum vor face altceva.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply