Centrul regional de operatiuni Vodafone, prezentat la Bucuresti

Centrul regional de operatiuni Vodafone, prezentat la Bucuresti

Azi Vodafone si-a deschis portile pentru jurnalisti in  centrul regional de operatiuni – Danubius. NOC-ul (network operation center) este situat in Pipera, iar de aici se desfasoara toate operatiunile de telefonie si date pentru sapte tari din Europa: Olanda, Germania, Italia, Albania, Cehia, Grecia si bineinteles Romania. In total se acopera aproximativ 90 de milioane de utilizatori ai retelei Vodafone.

In NOC, calculatoare multe cu operatori monitorizeaza constant, in trei schimburi, reteaua, conditiile meteo si intervin de fiecare data de cate ori ceva nu este in parametri. Iar problemele pot aparea din cauza vremii, probleme tehnice sau supraincarcarea retelei in anumite zone. Pentru aceasta in camerele speciale ce monitorizeaza tari precum Italia si Germania, pe langa parametrii tehnici de pe monitoare sunt si televizoare conectate la stiri prin care operatorii pot pregati reteaua in cazul unor evenimente de interes major.

Vodafone Cehia, Olanda si Albania vor veni cu operatiunile in acest NOC de la 1 aprilie. Iar aici ii asteapta 250 de ingineri, gata oricand sa intervina pentru remedierea retelei. Ce fac acesti oameni mai exact?  Observa parametrii retelei, raspund apelurilor tehnice si indruma tehnicienii din tarile monitorizate sa intervina sau sa remedieze problema. O eventuala alarma in retea este observata intai la Bucuresti, iar imediat sunt alertati oamenii de pe teren, pentru a interveni daca este cazul. Sau de aici se iau masurile de ajustare ale echipamentelor.

Tehnic sunt aici  peste 100.000 de linii radio, 1.500 de centrale de control a statiilor radio, peste 100.000 de noduri de acces si 11.000 de multiplexoare. Iar investitia in acest NOC, localizat fizic in doua centre, unul in Pipera, celalat in Avrig, a fost facuta de tot grupul Vodafone pentru o eficientizare a serviciilor.

 

In februarie 2013, Vodafone Romania a fost certificata pentru performanta serviciilor de navigare pe Internet de pe smartphone, de catre auditorul independent p3 communications. Comparativ cu celelalte retele GSM/UMTS, masuratorile au aratat ca Vodafone Romania ofera: “cel mai bun acces la paginile de Internet” si “cea mai stabila conexiune de navigare pe Internet”, de pe smartphone. De asemenea, potrivit indicatorilor masurati de p3 communications, reteaua Vodafone Romania ofera cea mai mare viteza de transfer de date, atat pentru smartphone-uri cat si pentru modem-urile de Internet Mobil.

As fi vrut sa vad si serverele, ca se auzeau langa sala NOC, dar poate data viitoare.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply