CES 2021 va fi doar în format digital

CES 2021 va fi doar în format digital

Anul nou semne netradiționale are. Cea mai importantă conferință de tehnologie din lume, CES de la Las Vegas se va desfășura la anul în format digital. Vor avea loc prezentări și conferințe, pe baza platformei online CES, dar doar în format digital.

Nu vor mai fi deci acele prezentări care adunau sute de mii de oameni în Las Vegas, sute de mii de jurnaliști și pasionați de tehnologie. Faptul că se desfășoară online va avea un impact mare nu numai asupra vânzărilor, cât și a prezentărilor în sine. Fiecare producător se va gândi acum ce va putea aduce pentru CES, într-un format care să atragă public.

De exemplu anul ăsta, când încă nu era Covid, la CES au participat 4500 de expozanți, care au antrenat echipe de peste 60 de mii de oameni, peste 6500 de jurnaliști, sute de mii de oameni, prezenți fizic pentru a vedea care vor fi trendurile pentru anul ăsta, în tehnologie.

Între timp toate aceste trenduri au fost oprite și amânate pentru o dată ulterioară.

Putem să facem comparații între CES și IFA de la Berlin, unde IFA este târgul european de tehnologie. Anul acesta la IFA au fost puține lansări, de cele mai multe ori au fost aceleași lansări de la CES, adaptate. Și nu numai că audiența a fost mai mică, dar și impactul pe care ar fi trebuit să-l aibe, a fost mai mic. De exemplu aici a fost permis accesul pentru doar 4000 de persoane și un total de 600 de jurnaliști.
Lansările de anul ăsta de la IFA se pot număra pe degete, pentru că atât timp cât nu au avut un public cui să se adreseze, producătorii au preferat să facă lansări individuale pe platformele proprii. Pe de altă parte, cei care au fost acolo prezenți fizic, aveau deja bugetate aceste costuri și standuri pentru prezența fizică la eveniment, drept urmare le-au făcut.

Revenind la CES, pentru că este târgul care dă tonul în tehnologie pentru tot anul. Acolo se prezintă atât prototipuri și se testează piața pentru tot soiul de inovații, care mai târziu ajung produse. Acolo se și lansează noi branduri și dacă povestea este de succes, târgul este o rampă de promovare foarte bună.

Ce va fi la anul? Este ciudat să ne gândim la așa ceva. Pentru că nimeni nu a făcut un târg de genul ăsta, virtual. Cum va cumpăra ceva virtual, un om obișnuit să pună mâna pe produs. Ce modalitate de prezentare a acestor produse se va alege. Se va alege o producție video – cum am tot văzut anul ăsta – care nu reușește să aibă un impact important? Reușește o producție video să convingă oamenii să cumpere?

CES promite conferințe și prezentări de produse, iar ceea ce numesc ei meetings, vor avea loc presupun din comoditatea canapelei de acasă.

CES speră că va reveni în format fizic în 2022, iar eu deja mă gândesc că noua normalitate va dura și în 2021, iar apoi vom ajunge la noua normalitate care va dura mai mult de un an.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply