Cinci ani au trecut prea repede

Stiti intrebarile alea. Tu unde te vezi peste cinci ani? Tu ce vei face peste cinci ani? Cele mai cretine intrebari ramase de pe vremea comunistilor in manualele de resurse umane, iar astia – oameni fara vreo preocupare prea interesanta – trebuie sa le puna, ca sa dea bine. In schimb tu cand le auzi iti pica cerul pe tine, in speranta ca tu crezi ca macar sa mai traiesti cinci ani nu ca ce vei face atunci.
Sa zbor pe luna asta vreau sa fac peste cinci ani.

Acum ceva timp unul din colegii din TV se uita la mine si spunea cu voce tare, daca jurnalistii de pe print nu se vor orienta pe online peste cinci ani va fi vai de capul lor. Ei bine acei cinci ani au trecut mult prea repede. Anul trecut s-a terminat cutremurator pentru presa scrisa, dar incepe si mai dramatic. Dupa ce s-au suspendat printurile la Cotidianul si Business Standard, de maine / poimaine se suspenda si Gardianul si Ziua.

Raman astfel urmatoarele ziare pe tarabe, ziare mari: GSP, Prosport, Libertatea, Click, Cancan.  Restul ziarelor de tip Curentul sau Tricolorul e prea greu sa fie mentionate.  N-am spus nimic de Evenimentul Zilei si Adevarul, pentru ca ele nu mai pot fi numite reprezentative la nivelul tirajelor ziarelor mentionate mai sus.

Ce vor face cititorii? O data vor fi obligati sa migreze in online, un online inca  necunoscut pentru ei, un online pe care NU VOR sa il accepte, dar nici nu stiu sa isi manifeste o cerinta in a-l schimba. Pana la urma daca nu vor migra in online se vor imparti intre celelalte publicatii, dar fara sa le creasca acestora tirajul.

In cazul in care vor reveni pe print ziarele vor avea o traiectorie interesanta. Daca cineva va face un marketing frumos de relansare vor creste, urmand sa se fasaie discret in urmatoarele luni. Mai rar si cu mari eforturi s-au vazut printuri care rezista sau care renasc din propia cenusa.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply