Conservatorismul roman

Romanii sunt conservatori si xenofobi.

Asta o stim, o vedem peste tot in jurul nostru, o vedem in ura pentru tigani, in ura pentru unguri, in ura pentru straini. Suntem o natie inchisa, inculta si retardata mintal. Din fericire suntem mai destepti decat americanii. Dar, mai lenesi ca ei. Americanii sunt  interesati de tot ce e nou, accepta, adapteaza, se implica in orice tampenie. Noi mai greu.

Adica apare ceva nou cerem inapoi ce e vechi, nu putem accepta, nu putem macar urmari pana la capat. Ne-am obisnuit cu o tampenie indiferent cat de proasta e asta si asa vrem sa murim. Si aici dau un exemplu bun, fabricile comuniste: toate s-au inchis si s-au demolat. Niciuna dintre ele nu s-a adaptat cerintelor pietei si nu s-a retehnologizat. Abia acum au incercat ceva la Dacia, dar Olcitul s-a dus, Aro s-a dus, Tractorul e teren de fotbal.

Daca vrem sa nu mai vorbim general si sa ne indreptam spre oameni ei sunt la fel. Adica daca ii aduci un telefon nou unuia el va spune, nu nu vreau chestia asta noua tehnologica ca e greu de folosit si nu stiu sa umblu cu el. Hai naiba sa inveti. Nu ca m-am obisnuit asa si asa ramane.

Asa as putea traduce si expresia de laso ma ca merge asa. Altfel lumea ar fi mai receptiva, am progresa mai repede. Dar preferam sa fim conservatori si inchisi in toate ideile noastre.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: