Cu cat se maresc preturile?

Deci TVA creste la 24% de la 19%, adica cu cinci procente. Daca nu stiti acest TVA se aplica pe toate produsele pe care noi le cumparam de la benzina la tigari, de la paine la abonamentul de telefon mobil.

Sa zicem ca pentru o halca de carne se mareste TVA-ul, sa calculam cam cu cat se mareste pretul carnii, intr-un mod grosso, aproape ireal, dar respectand procentele. Sa zicem ca halca de carne la producator costa 5 lei. Producatorul ia halca asta de carne si o vinde distribuitorului, adauga TVA de 24%. Distribuitorul ia halca de carne si o duce la hypermarket, adauga adaosul comercial, pretul transportului si o vinde magazinului, adauga TVA de 24%.  Magazinul vine si pune carnea pe raft. Ii adauga pret de raft, pret de scos in fata, adaos comercial, adaos de magazin, etc, etc, o vinde mancatorului de carne, adauga TVA de 24%.

Deci majorarea asta de TVA nu se aplica numai produsului finit. Pentru ca produsul ala pe care noi il cumparam din magazin se mai vine de cateva ori inainte sa ajunga in mana noastra, iar toti vanzatorii aia trebuie sa plateasca TVA de 24% statului.
Drept urmare e corect sa spui ca se majoreaza pretul halcii de carne cu 5% la producator, insa el se mai majoreaza cu 5% la fiecare operatiune de vanzare cumparare a produsului acela pana sa intre la noi in frigider. Daca halca de carne de care am tot vorbit, costa 5 lei la producator, iar noi o luam cu 15 lei in magazin, ea va costa cu 5% mai mult la producator, dar si in toate locurile in care carnea asta isi adauga cheltuieli si adaosuri. Iar in functie de cate operatiuni din astea exista, carnea aia va costa cu mai mult de 5% aplicat de producator deja.

De asta a fost zilele astea aglomeratie in magazine, de asta au fost cozi uriase la benzinarii in aceasta seara, de asta de saptamana viitoare vor aparea furturile, scandalurile si jafurile. Pentru ca tot ce s-a strans pana acum se va sparge in niste preturi care vor exploda pur si simplu.

Daca spuneti ca n-am dreptate, sa si argumentati va rog.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply