Cum am fost nevoit sa pun Windows 8 pe calculator

Cum am fost nevoit sa pun Windows 8 pe calculator

Cand vine vorba de sisteme de operare, calculatoare si altele prefer sa fiu conservator si sa nu intampin cu bratele deschise noile realizari ale stiintei si tehnicii, decat dupa ce s-au ars altii inainte. Nu de alta, dar mie imi cam pot crea pagube, eventualele disfunctionalitati ale calculatorului.

Si cum am un calculator mai smecher, laptopul meu nu are decat USB 3.0. Eh, de ceva timp incoace, laptopurile vin cu sistemul de operare preinstalat. Cum de obicei asta costa in plus, iar eu aveam deja un windows  7, cand am luat laptopul l-am luat fara sistem de operare. Si mi-am amintit acum cum mi-am instalat atunci laptopul. Am luat DVD-ul de windows, l-am bagat in DVD-rom, am instalat windowsul lejer, iar dupa ce a pornit pauza. Nici un driver, nici macar driverul de retea, nimic. Nu recunostea nimic.

Am zis bine, pun driverele pe un stick si le instalez asa. Pauza! Nu vedea nici un stick, nici un port USB, pentru ca windows 7 nu stie de USB 3.0. Singura solutie atunci a fost sa pun driverele pe un CD si astfel sa le instalez pe calculator. Ca sa nu ma complic, doar driverele de retea, ca sa isi faca treaba mai apoi. Doi ani jumatate a mers perfect, pana cand m-a mancat pe mine undeva sa sterg niste chestii aiurea. Drept urmare a trebuit sa-l instalez. Si cum DVD-urile de pe laptopuri cred ca sunt de unica folosinta, al meu nu mai functioneaza de vreo 2 ani de zile.

Uitand toata distractia asta, am pus  un windows pe un stick si am vrut sa-l instalez. Booteaza, dupa care cere sa insert media sau drivere. Cum din fericire aveam driverele pe laptop, pe hard, am incercat sa le instalez. Din pacate ghinion. Nici cu ele instalate n-a vrut sa vada nimic de pe stick. Cum DVD-ul nu mergea, cum stick-ul nu mergea, cea mai buna solutie era sa desurubez hardul, sa-l bag in alt laptop sau ceva, sa-l instalez acolo, pe alt sistem si sa-l pun inapoi. N-am DVD-rom extern ca sa ma bucur de el.(si totusi ar fi mers pe usb 3.0? voi vedea)

Asa incat am pus windows 8. Singurul care stie de driverele de USB, care stie sa imbunatateasca performantele calculatorului si asa mai departe. De fapt cu Windows 8 nu a mai fost nevoie sa instalez nici un driver, pentru ca in Windows 8 driverele trebuie semnate de Microsoft si in principiu aprobate. Asa incat nu vom mai vedea ecrane albastre cauzate de drivere proaste.

Partea cea mai tare in Windows 8, e ca daca te uiti la porn sau descarci torrente sau te joci si nu vrei sa se afle asta, nu trebuie decat sa apesi tasta start:

si instant ecranul ti se schimba cu asta.  Designul Metro pe care il stim de pe telefoanele cu Windows. Si contine cam tot ce iti trebuie pentru un windows. Acces la un client de mail (clientul de mail al contului pe care e facut calculatorul – la fel ca la telefon), iti sincronizeaza contactele, agenda si ce mai vrei, din conturile tale de mail.

Acces instant la skydrive, playere video, audio, stiri – care inca nu am gasit de unde ar putea fi customizabile, dar mi-au dat niste idei. Si mai in dreapta, lista de programe. O multitudine lista de programe. Dar asa cum suntem obisnuiti de la telefoanele cu Windows, cand vine vorba de lista de programe trebuie doar sa dam de ecran ca sa ne oprim unde trebuie. Aici trebuie sa dam scroll din mouse.

Bine, pentru un i7 obosit windowsul se misca exemplar. Si are si acelasi scor ca windows 7.

 

Intr-adevar interfata metro face sistemul de operare sa fie unul dragut si prietenos. Dar nu e ceva care sa ceara o alta denumire pentru windows. Ma gandesc ca un service pack ar fi fost dragut. Sau din ratiuni de marketing va prinde mai bine versiunea asta noua de windows.

Si pentru ca orice windows vine cu versiuni noi de calculatoare, eu ma astept sa nu fie deloc compatibil cu calculatoarele mai vechi de doi ani de zile. Adica sa te trezesti ca nu iti merge placa de retea, sunetul sau mai stii ce cititor de carduri pentru ca nu este driverul recunoscut de catre Microsoft, iar producatorul lui a fost prea lenes sa anunte Microsoft de drivere noi.

Si cum versiunea de windows pe care o am se cheama preview, din cauza politicilor IT, tre sa si renunt la ea diseara. Ai vazut, te-ai bucurat, acum inapoi la munca.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: