Cum oprim internetul?

Presa din intreaga lume, in special cea din State e socata de decizia Egiptului de a bloca conexiunile sale de internet. Pur si simplu nu este nici o ruta catre Egipt, declara toti cei care vor sa gaseasca o cale sa trimita sau sa primeasca vreun bit din si catre Egipt.  Cu alte cuvinte tara aia e ca si cum n-ar mai exista in lume. Mai mult decat atat Vodafone a spus ca este o lege in tara aia, care atunci cand suna Guvernul si spune: Alo, Vodafone? Opriti telefonia mobila in zonele astea, astea, astea si astea, tu trebuie sa te executi. Sunt curios ce s-ar fi intamplat daca nu s-ar fi executat.

In schimb in internet s-a oprit cam tot in Egipt, de la toti furnizorii de internet, la ROTLD-ul lor,  dar si nameserverele principale. Cu alte cuvinte guvernul controla tot.

Nu stiu daca mai tineti minte, dar acum cativa ani in Egipt o nava a aruncat o ancora si in caderea ancorei in apa, a lovit si sectionat pe fundul marii niste multe fibre optice care faceau legatura intre Asia si restul lumii.

South Park Internet router

Si in timpul asta americanii se intrebau daca si la ei exista  un master switch care sa le opreasca tuturor internetul, asa dintr-un telefon, si se mint unii pe altii afirmand ca nu exista.

In schimb eu ma intreb la noi. Cati furnizori de internet mai avem? Cati furnizori de internet mai avem care au fibre independente trase in afara tarii? Din fericire internetul nostru nu e reglementat si nici controlat, pentru ca  daca ar fi fost rezolvarea problemei din imaginea de mai sus nu s-ar fi facut cu un simplu restart.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply