Cum setez routerul sa faca PPPOE?

Luam un exemplu clasic. Ai internet de la RDS si vrei sa iti cumperi un router ca sa nu stai cu un calculator pornit tot timpul, vrei de asemenea sa dai internet la mai multe calculatoare, sau sa iti setezi sa ai internet pe wireless ca sa nu fii limitat de fir.

Eu am un router si se procedeaza in felul urmator. Se acceseaza routerul (pentru aceasta este nevoie de obicei sa consultati manualul, e nevoie de username si parola) din pagina de web.

cum setez un router sa faca ppoe

Dupa ce ne logam in meniul principal cautam settings, sau wan settings. Cablul de internet trebuie conectat in portul de WAN, port ce reprezinta wide area network si nu wireless sau orice altceva ati crede.  Se selecteaza pur si simplu PPPoE, apoi se introduce userul si parola.
Daca vrem ca routerul sa aloce dhcp, ne asiguram ca setarea de dhcp este pornita. Mai departe trebuie sa ne uitam la securitatea routerului, sa se schimbe parola standard a routerului cu o alta parola, eventual – daca este nevoie si de wireless – securizarea conexiunii wireless.

Se salveaza setarile si asteptam sa se conecteze la internet. Daca conectarea cere si adresa de mac, se cloneaza adresa de mac a calculatorului ce a avut acces internet. Exista un meniu ce se numeste mac address clone, unde se introduce mac-ul calculatorului ce se conecteaza la internet.

Routerul ramane pornit si are protectie la deconectare, aceasta pentru a nu pierde niciodata legatura de net.  Daca se intampla vreo problema pagina de status a routerului sau logurile sale va spun ce s-a intamplat. Daca nu reusiti sa traduceti  mesajele de acolo vi le explic eu.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: