Dati-le bani, mariti-le salariile

Toata lumea plange acum ca nu sunt bani, ca salariile sunt mici, ca vor salarii mai mari, ca nu intra banii la timp. Mariti-le salariile! Merita.

Ce nu inteleg romanii anul asta e ca sunt intr-o democratie. Ca nu mai lucreaza la stat, ca statul nu le mai asigura paine, casa, masa, doctor si altele. Adica pentru asta trebuie sa platesti, pentru asta trebuie sa muncesti, pentru asta trebuie ca firma in care tu lucrezi sa mearga bine prin munca ta si daca tu faci firma sa mearga bine, atunci trebuie sa iti primesti salariul. Dar daca nu faci firma sa mearga bine, daca nu faci ca vanzarile sa creasca, daca nu faci ca productia sa creasca atunci de ce ceri marire de salariu.

Ma certam aseara cu un  individ care imi zicea sunt sclav. Nu prietene nu sunt sclav, eu doar fac ca treaba sa mearga, iar atunci cand stiu ca treaba merge prin munca mea sunt extrem de multumit. Ah, atunci cand stiu ca treaba nu merge, atunci inteleg sa intarzie salariile sau sa imi iau penalizare.Daca altcineva fura, atunci sa aflam cine fura, sa luam masuri.

Eu nu ii inteleg pe sindicalisti. Mai ales acum. Adica s-a anuntat ca tara e in criza, ca nu sunt vanzari ca productia e in aer. Se stie asta. Ei vin acum si cer salarii mai mari, ei vin acum si ameninta cu greve. Pai sa faca greve, sa opreasca productia si sa ne ducem toti in colaps.
Sau sa ne uitam la Greci. Acolo statul se tine ferm pe pozitii si nu vrea sa indeplineasca nici una din cererile sindicatelor. Sindicatele fac greve, dar dupa ce se termina greva atunci ei se intorc la munca ca totusi vor salarii si ceva sa manance. Asta e economia de piata, asa se procedeaza. Ah, vrei sa fii platit pentru ce muncesti si nu esti platit acolo si te consideri discriminat din cauza asta, atunci da-ti demisia si dute undeva unde vei fi platit pe munca ta. Dar de ce sa iti dai demisia de la un job pe care oricum il faci in scarba, fara sa cresti vanzarile, fara sa aduci ceva nou, fara sa faci firma sa mearga, fara sa produci ceva si de la jobul asta iti iei bani. Pai nu-i asa ca e bine?

Sa zicem ca ar fi vorba de un compromis. Iar asta e simplu: tu, masa mare de angajati vreti salarii mai mari, firma va spune ca nu sunteti productivi si nu va mareste salariile. Pai e simplu, ori lasi firma sa angajeze oameni productivi ori te opresti din amenintarile cu greva si alte actiuni de protest si iti faci treaba cum trebuie. Daca in schimb firma ar avea profit si banii aia nu s-ar reinvesti in tehnologizare, in cresterea securitatii muncii, daca nu ar deveni munca mai simpla, atunci ai dreptul sa protestezi.

Si totusi. Cursul euro nu s-a modificat fata de anul trecut, salariile in schimb au crescut. Acum eu nu inteleg, v-ati crescut ratele? Vreti sa va mai luati doua masini si 3 plasme? Sau deja le-ati luat si  astfel vreti si salarii mai mari? Pai faceti profit?

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply